„Газпром“ загуби дело за неустойки за 500 млн. долара

„Газпром“ загуби дело за неустойки за 500 млн. долара
Договорът между „Газпром“ и „РВЕ Трансгаз“ е валиден до 2035 г. и възлиза на 9 млрд. куб. м годишно, като в него е предвидено купувачът да взема не по-малко от 90%. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Международният арбитражен съд във Виена се произнесе в полза на чешката компания „РВЕ Трансгаз“ (RWE Transgas) в спора й с руската „Газпром“ за неустойки от 500 млн. долара.

Съдът е признал правото на чешката компания да намали съществено покупките на газ по договора си с руския газов гигант, въпреки клаузата „взeмай или плащай“, която задължава купувача да плаща договореното количество дори и при отпаднала необходимост от него, съобщи руският „Ведомости“, цитиран от „Капитал“.

Договорът между „Газпром“ и „РВЕ Трансгаз“ е валиден до 2035 г. и възлиза на 9 млрд. куб. м годишно, като в него е предвидено купувачът да взема не по-малко от 90%.

Позицията на „РВЕ Трансгаз“ е, че допълнение към договора й позволява да ги намали, докато според „Газпром“ този анекс е невалиден.

Принципът „вземай или плащай“ е основен в европейските договори на „Газпром“, включително и с българската „Булгаргаз“. Решението на арбитражния съд обаче не означава отменянето на тази клауза в други споразумения, а се отнася само до анекса с чешката компания.

Преразглеждане на договорите си с руския доставчик чрез арбитраж търсят също полската „ПГНиГ“ (PGNiG) и австрийската „Ердгаз Импорт Залцбург“ (Erdgas Import Salzburg).

С други над 20 клиенти „Газпром“ преговаря за намаление на цената, като според генералния директор на „Газпром експорт“ Александър Медведев с повечето от тях е постигната отстъпка средно със 7-10%.

#„Булгаргаз“ #доставки #договор #газ #неустойки #дело #„Газпром“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници