България скърби за убития граничен полицай Петър Бъчваров (ОБЗОР, ВИДЕО)

България скърби за убития граничен полицай Петър Бъчваров (ОБЗОР, ВИДЕО)
стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

България скърби за загиналия 32-годишен Петър Бъчваров. Стотици близки, познати и колеги изпратиха граничния полицай в последния му път. Точно в 12.00 ч. на обяд вой на сирени огласи страната. 48 часа след трагедията разследващите имат нови предположения какво се случило на граничната бразда. Екип от следователи и двама заместник-министри отидоха рано тази сутрин в Одрин, за да договорят сътрудничеството с турските власти по случая.

Задържаните остават двама - те са братя, от турски произход. Днес се изправиха пред съда в Одрин. Предстои да се уточни дали и кога те могат да бъдат екстрадирани у нас. И на турска, и на българска земя са открити гилзи след престрелката между нашия патрул и хората от другата страна на браздата.

Днешният ден е тежък за началната учителка на Петър Бъчваров. От нейния ученик, сбъднал мечтата да стане полицай, остават само спомените.

„Стоеше на последния чин, беше едричък като дете. Доста буен, игрив и шавлив, но много умен. Беше отзивчив и активен в часовете”, споделя преподавателката Снежина Добрева.

В същото училище сега преподава и майката на Петър. Днес стотици разбраха и почувстваха болката на семейството на убития граничен полицай. От ранно утро Елхово се изпълни с хора с наведени глави и цветя в ръце. Наредиха се мълчаливо пред храма, за да се сбогуват с Петър Бъчваров.

„Завърши ПУ, върна се в Елхово с мечта да стане граничен полицай и си изпълни дълга до последно. Трябва възмездие. Хубавото ни момче си отиде”, сподели Атанас Терзиев, роднина на Петър.

Семейството и близките на убития искат България да го помни като воин, който до последно е пазил границата ни. И е дал живота си за това.

Младшият инспектор получи посмъртно Почетен знак на МВР.

„За съжаление, изпратихме в последния му път един достоен наш служител, който изпълни дълга си. Изключителна изродщина. По друг начин не мога да определя това, което е станало”, каза вътрешният министър Иван Демерджиев. И обеща - разследването ще стигне докрай.

Той хвърли нова светлина към това, което се е случило на граничната бразда и какви са хората, открили огън срещу българския патрул.

„Става въпрос за хора, които се занимават с друг тип престъпна дейност, но за да няма спекулации не е разпространение и на накротици. Тези хора извършвали престъпление на територията на Турция, най-вероятно точно по линията мигранти и в един момент са решили, че някой им пречи. Те не са искали да минат през брадата, те са чакали други свои жертви”, каза Демерджиев.

Стана ясно и защо патрулната двойка не е имала връзка с колегите си в минутите след трагедията.

„По време на инцидента е имало една тетра и тя е била в граничния полицай. Тези на МВР и военните са на различни чистоти и за това работим с тази, която е във граничния полицай”, обясни министърът на отбраната Димитър Стоянов.

След изстрела обаче станцията остава при граничния полицай и това лишава военния в патрула от връзка. Успял е да се свърже по друг начин с военните, но министърът не уточни какъв.


#Петър Бъчваров #България #скърби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"