Костадинов пред Радев: Имаме готов състав на кабинет, ако третият мандат стигне до нас

Костадинов пред Радев: Имаме готов състав на кабинет, ако третият мандат стигне до нас
A A+ A++ A

Провеждаме поредните консултации за съставяне на правителство. Важни са, защото докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре - и социална, и икономическа, криза в сигурността, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да взима решения с дългосрочен хоризонт и да има управляващо мнозинство, което да го подкрепя. Това заяви държавният глава Румен Радев в началото на консултациите с ПГ на "Възраждане".

Той ги попита дали са готови да подкрепят първия мандат за съставяне на правителство.

Лидерът на "Възраждане" заяви, че партията му е готова да подкрепи всяко една партия в парламента, която ще подкрепи основните приоритети и споделя вижданията на "Възраждане". По думите му в парламента има по-скоро диалог между глухи, защото по-скоро говорят за пред избирателите си, което е нормално, тъй като партиите отговарят пряко пред избирателите си.

"Имаме готов състав на кабинет, ако стигнем до третия мандат, сме готови да го поискаме от Вас, разбира се решението е Ваше", обърна се Радев към тях. По думите му се очертава друг консенсус в парламента. И заяви, че ще разговарят с партиите и в рамките на другите два мандата. "Готови сме да водим разговори, готови сме да защитаваме политиките, трябва политически диалог, който да се основава на ценности и отговаря на публичния интерес", изтъкна още Костадинов.

Радев заяви, че съгласно закона, провеждането на референдум по въпроси, уредени вече по приети и ратифицирани договори и съюзи е вече невъзможно. Също така има и по Конституцията ограничения, припомни още Радев за искането на "Възраждане" за референдума за влизане в еврозоната.

Костадин Костадинов заяви, че референдумът няма да е принципно за влизане в еврозоната, а времето, за което да влезе. "Еврото може от лекарство да се превърне в отрова за слабите икономики, за силните не е така. Въпросът, който искаме да зададем на референдума е, "Съгласни ли сте българският лев да се запази като официална валута в България до достигане на 90% от европейските доходи", формулира Костадинов въпросът. Според него в краткосрочен план ще има повече проблеми, отколкото ползи.

Експерти на "Възраждане" изчислили, че българската икономика ще достигне 90% от европейските доходи след 2040 г.

#. Румен Радев # Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"