Как МВР наказва замесените в случая "Семерджиев"? От над 40 полицаи е уволнен само един

Как МВР наказва замесените в случая "Семерджиев"? От над 40 полицаи е уволнен само един
МВР
A A+ A++ A

Повече от пет месеца след трагичната катастрофа с Георги Семерджиев, при която загинаха две млади жени, МВР е уволнило един служител, заподозрян във връзки с него. Това е полицайката от Първо РПУ в столицата Симона Радева. Наказанието ѝ обаче се обжалва и изобщо не е сигурно, че ще бъде одобрено от съда.

Друг полицейски служител, за когото има данни, че е прикривал Семерджиев, вече не работи в МВР. От отговорите на силовото ведомство обаче не става ясно дали той е напуснал по собствено желание или е бил уволнен.

От София до Благоевград

Основната част от прикриването на Семерджиев се е вършело от полицаи от София. Това става ясно от отговор на МВР на запитване по Закона за достъп до обществена информация. Открити са обаче нарушения и на двама служители от Благоевград. От края на септември едиинят не работи в МВР. Срещу другия продължава проверката.

Според предварителните данни на МВР в продължение на години служители от различни нива са прикривали или не са изпълнявали задълженията си, поради което Семерджиев не е бил санкциониран както изискват правилата. Става дума за общо 54 нарушения. 29 са извършени от служители на ниско ниво – младши изпълнителски длъжности. Останалите са от полицаи, по-високо в йерархията – на изпълнителски длъжности, началници на групи, на сектори, на отдели, както и на районни управления.

Преди няколко седмици вътрешният министър Иван Демерджиев обяви смените на шефовете на седем от общо девет РПУ-та в столицата. Проверките на работата на тези структури започна именно след катастрофата със Семерджиев. И макар министърът да заяви, че сменените началници не са разпъвали чадър пряко, той уточни, че не са контролирали достатъчно подчинените си, които пък го правели.

Друг, посочен от Демерджиев като отговорен за прикриването на нарушителя рецидивист, е бившият шеф на столичния КАТ Тенчо Тенев, който наскоро се пенсионира. В отговор Тенев заяви, че именно по негово време материали срещу Семерджиев били изпратени в прокуратурата.

Широко затворени очи

По правило дисциплинарните проверки в МВР се точат с месеци, а наложените след тях наказания обикновено падат в съда. От силовото ведомство твърдят, че и към момента се изследва какво са правили служителите по отношение на Семерджиев. Резултати вероятно ще има към края на годината. Заповедта за извършването на проверките е променяна няколко пъти, което означава, че най-вероятно са открити нови обстоятелства или в обхвата им са попаднали още служители.

МВР обаче не е единствената институция, която си затваря очите за Семерджиев години наред. Още през 2014 г. прокуратурата отказва да образува разследване срещу него с абсурдни мотиви – че не е имал съзнание, че върши нарушение, защото наказателното постановление за сходна простъпка не му било връчено лично.

Това далеч не е единствената абсурдна институционална реакция спрямо него. Малко преди катастрофата той е хванат да кара след употреба на наркотици и трябва да бъде задържан. Вместо това се качва в колата си и бяга. Впоследствие полицаите обясняват, че имал много гривни и часовник на ръцете и не могли да му сложат белезници. Пуснали го до колата уж да остави бижутата, а той избягал.

Към момента Семерджиев остава в следствения арест, където е от началото на юли. Разследването срещу него е към края си и предстои материалите да му бъдат предявени. Той ще отговаря за общо престъпления. Наскоро Семерджиев поиска по-лека мярка, но съдът отхвърли молбата му.

Самуил Димитров, Medapool

#Георги Семерджиев #МВР #наказани полицаи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай