Потреблението на тютюневи изделия в България е нараснало с 43% за десет години

Потреблението на тютюневи изделия в България е нараснало с 43% за десет години
Pixabay
A A+ A++ A

За последните 10 години потреблението на тютюневи изделия в България е нараснало с 43%. Страната е категорично номер 1 по тютюнопушене в страните от ЕС и в топ 10 на света, показва проучване на "Коалиция без тютюнев дим", представено днес. Една от причините за това е, че акцизите върху тютюневите изделия в България са най-ниските от всички страни в ЕС.

Според проучването повишаване на цената на цигарите с 15%, или с 60-70 стотинки, ще донесе 100 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета, като същевременно намали със 77 млн. кутии годишно консумацията, посочи Димитър Събев от Института за икономически изследвания към БАН.

Той посочи също, че 20 000 души годишно в България умират от болести, свързани с тютюнопушенето, като това са 18% от всички смъртни случаи.

Приходите от акциза са по-големи от събираните данъци от фирмите

Според Събев една от причините да се държи акцизът върху тютюневите изделия нисък е, че така заради масовата консумация в бюджета влизат 3.5 млрд. лв. на година. "През 2021 година това е повече от постъпващите средства от европейските фондове и повече от приходите от данъка върху корпоративното подоходно облагане", допълни той.

Събев подчерта, че аргументът за защита на ключов отрасъл за българската индустрия вече не е актуален, защото в България е останала само една работеща тютюнева фабрика със символично производство. В допълнение, под 20 млн. лв. се дават за изкупуване на тютюн. "Крушите и ябълките са ни по-важни вече", поясни икономистът, цитиран от "Дневник".



#цигари #тютюневи изделия #акциз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »