Последно сбогом: Сирени и минута мълчание в памет на убития граничен полицай

Последно сбогом: Сирени и минута мълчание в памет на убития граничен полицай
A A+ A++ A

Ден на траур в Елхово в памет на загиналия полицай на границата с Турция. В цялата страна колегите на младши инспектор Петър Бъчваров почетоха паметта му с вой на сирени и едноминутно мълчание.

Много близки, приятели и колеги на убития край границата младши инспектор Петър Бъчваров дойдоха в Елхово, за да си вземат последно сбогом с него.

Посмъртно му се присъжда и Почетния знак на МВР.

По желание на родителите му младши инспектор Петър Бъчваров ще бъде погребан в униформа на "Гранична полиция".

За да се поклонят пред памета му, в Елхово дойдоха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, главният секретар на МВР Петър Тодоров и директорът на ГД "Гранична полиция" гл. комисар Росица Димитрова.

Хората, които живеят близо до браздата, признават, че живеят в страх за близките си.

"Ние, майките на граничарите, с тръпка изпращаме синовете си. Не са защитени, нямат големи правомощия и сутрин ги изпращаме и с тръпка ги чакаме вечерта да се приберат живи и здрави. Страхът в момента се засилва все повече, защото групите, минаващите мигранти стават все повече и повече", признава Величка Кръстева.

Министър Демерджиев с коментар след поклонението

Двамата задържани за убийството на полицай Петър Бъчваров край Елхово се занимават с престъпна дейност, но тя не е каналджийство, нито трафик на дрога. Това каза вътрешният министър Иван Демерджиев след поклонението пред загиналия в родния му град. Покойният униформен бе награден посмъртно с почетен знак на МВР трета степен.

Демерджиев потвърди, че арестуваните са братя. "Не са искали да минат през браздата, чакали са други свои жертви”, каза още министърът. Но не даде повече подробности, тъй като те все още са следствена тайна. Такава били и мотивите за действията на нападателите, макар че те вече били почти напълно изяснени.

"Двамата са се занимавали с престъпна дейност. Извършвали са престъпления по отношение на мигранти и в един момент са решили, че някой им пречи на това. А гилзите, намерени на българска територия, са от автомата, с който е отвърнал оцелелият при стрелбата наш военнослужещ", каза още Демерджиев.

Дали задържаните за убийството, което министърът определи като "изродщина", ще бъдат екстрадирани у нас, зависи от турските власти.

Демерджиев коментира и искането за оставката му от страна на ГЕРБ и БСП. "Ще подам оставка, само ако президентът или българските граждани я поискат. До момента такива искания не съм получил", заяви министърът.


#граничен полицай #полицай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"