НА ЖИВО В НС са готови да обсъдят законодателни промени заради убития граничен полицай

НА ЖИВО В НС са готови да обсъдят законодателни промени заради убития граничен полицай
A A+ A++ A

Случаят с убития български граничен полицаи отекна и в Народното събрание, като представители на парламентарните групи смятат, че са необходими законодателни промени.

Първата политическа сила – ГЕРБ-СДС, смята, че нормативни поправки са задължителни. За това обаче е нужен редовен кабинет. Даниел Митов от ГЕРБ припомни, че мигрантския натиск към България е бил доста по-сериозен и подобни инциденти не са били възможни, защото сме работили много добре с турската и гръцката страна.

"Тази координация беше изгубена във времето и за съжаление се стигна до трагичен инцидент. Ще трябва да направим преглед на законодателството, дали и там са възможни някакви промени, които превантивно подобен тип инциденти да адресират. Но за съжаление във времето, пак казвам, това си е работа на правителството, нужно е редовно правителство, не служебни, които да подобрят координацията с нашите колеги от Република Турция и Република Гърция. Друг отговор няма."

Депутатът от "Продължаваме промяната" и бивш вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че граничният контрол от турска страна трябва да бъде засилен, защото там често по думите му лица се движат необезпокоявани.

"Всички да се обединим за това да поискаме все пак някакво разяснение, някакво съдействие от турската страна да ни помогне наистина, ако се работи от тази територия да може да се разследва съвместно от България и Турция и да се установи кой е извършителят на това убийство. Това трябва да мислим, а не тук да политиканстват и да се чудят върху кой да хвърлят вината, върху политическия противник, разбира се. Рашков бил виновен, Демерджиев бил виновен, а пък те невинните, дето пребиха хората на площада са непричом за нищо", каза Рашков.

Атанас Зафиров от БСП изтъкна, че са необходими по-тежки наказания за трафиканти по границата.

"Категорично, законодателни промени и тежки наказания за трафикантите, така че дори да не си помислят за подобно него"

Атанас Атанасов от "Демократична България" каза:

"Има принцип в работата – важно е да има неотвратимост, така че не е проблемът тук в размера на наказанията, а в това да бъдат разкривани престъпленията и бързо да отиват на съд. И една дума по отношение на граничното съоръжение – за пореден път става ясно, че е абсолютно некачествено и оттам идват големите проблеми."

Лидерът на "Български възход" и бивш служебен премиер Стефан Янев заяви, че сега трябва да се разглежда професионалната страна на въпроса и начинът, по който държавата организира процеса.

"Дали трябва да продължава тази система на командироване на служителите на МВР, в случая подпомогнати от служители на Министерството на отбраната, или е крайно време държавата, от гледна точна на изпълнителната и законодателната власт, да потърси това решение, което да направи възможно щатовете на "Гранична полиция", които се занимават с тази специфична дейност, да бъдат увеличени със съответния бюджет, така че тази дейност да е установена от хора, които се занимават с това, познават терена, познават задачите."

Като посегателство срещу държавата, определи случилото се лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Въпросът е докога ще търпим подобни посегателства. Докато нелегалните имигранти започнат да стрелят срещу българските полицаи и българските граждани в центъра на столицата ли? В този момент България има нужда от решителни действия, предприети от българското правителство."

От Движението за права и свободи (ДПС) запазват мълчание за момента.

#Народно събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"