Американците гласуват днес в решаващи междинни избори

Американците гласуват днес в решаващи междинни избори
A A+ A++ A

Американците гласуват днес в решаващи междинни избори. Битката е за всичките всичките 435 депутати в Камарата на представителите, за 35 от 100 места в Сената, за 39 губернаторски поста, както и за прокурори и представители на местните органи на власт.

Предварителните проучвания показваха предимство на републиканците. В момента Камарата на представители е доминирана от демократите /220-210 места при 5 вакантни/, същото е положението и в Сената - /50 демократи - 48 републиканци и 2-ма независими/. Републиканците имаха предимство само при губернаторите - 28 срещу 22 щата .

Ключовите битки се очертават в Пенсилвания и Джорджия. В Пенсилвания хирургът мултимилионер Мехмет Оз от РП, се изправя срещу бившия кмет Джон Фетърман от ДП в битка за кресло в Сената. В Джорджия демократът Рафаел Уорнок - първият чернокож сенатор, ще се бори за преизбиране в съперничество с Хършъл Уокър, бивш спортист афроамериканец, подкрепян от Доналд Тръмп.

40 милиона американци гласуваха предварително. 18 милиона американци гласуваха предсрочно лично, а още 22 милиона души изпратиха бюлетина по пощата.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще направи "важно изявление" следващата седмица във Флорида, като по този начин отново намекна, че ще се кандидатира за президент, предадоха световните агенции.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »