Криминалист за убития полицай: Случайна престрелка при засичане на трафикантите

Криминалист за убития полицай: Случайна престрелка при засичане на трафикантите
A A+ A++ A

По границата ни с Турция се разчита предимно на човешка сила. Това каза в ефира на NOVA криминалистът Иван Савов.

Тази ограда не е същинската държавна граница. Тя се явява буфер срещу нарушители на държавната граница и се намира в близост до нея, а патрулирането се споделя от турска и българска страна, обясни Савов.

По думите му е възможно трагичният случай да не е нападение от трафиканти на мигранти.

“Трафикантите на мигранти не се интересуват от самите мигранти. Те гледат бързо да си вземат парите. Тяхната идея е да ги вкарат на наша територия и да избягат. А каква е логиката някой да стреля по български граничен наряд, освен ако този човек не е по-мотивиран да направи това, за което е отишъл”, обясни Савов. Напълно е възможно да е била и случайна престрелка при засичане между трафикантите на мигранти и служителите на МВР и МО.

Заради лошото състояние на оградата се разчита предимно на полицейски служители от вътрешността на страната, каза още Савов.

“Без абсолютно никакво оборудване, без дълго оръжие, без военна подготовка. Тези хора се изпращат там като насищане на района с човешки ресурс. Дори нямат адекватна радиовръзка помежду си”, каза още криминалистът. “Пращат ги в гората да охраняват границата с каска и щит, и в най-добрия случай - с пистолет”, допълни Савов.

Според него, ако загиналият полицай е имал бронежилетка трети клас, е можело инцидентът да бъде предотвратен.

Той е оптимист, че съвместно издирване на извършителя ще има резултат.

По границите ни се командироват полицаи, които не са подготвени за работата там. Това заяви Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите на МВР по NOVA.

„Човекът може да е най-добрият районен инспектор или най-добрия патрулен полицай в София. Това не означава, че е подготвен да се сблъска с нещата, които го очакват при граничното наблюдение”, поясни Попов.

Според него трябва да се назначават нови служители, да се обучават и да се изпращат по застрашените участъци на границите. Той обясни, че край границата има райони, в които няма дори радиовръзка.

„В такива ситуации патрул от двама души, изправен срещу 20,30 или 50 мигранти, просто да не е в състояние да извика подкрепление”, каза още представителят на служителите на МВР.

Важно е какви мерки ще вземат от Вътрешното министерство, за да се сведат до минимум подобни инциденти, смята той.

„Съмнявам се, че от другата страна на границата съответните служби са в неведение какво се случва”, заключи Попов.

#граница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »