50 болници са на ръба, 15% от българите не се осигуряват

50 болници са на ръба, 15% от българите не се осигуряват
A A+ A++ A

Съществува риск Белодробната болница във Варна да остане без ток заради задължения в размер на над 77 000 хил. Служителите ѝ не са получавали заплати от 10 месеца.

Това лечебно заведение не е изплащало заплатите на своите служители близо година. След като не са плащали възнаграждения и ток, най-вероятно не са покривали и други разходи, така че това е само част от дълга им. Това заяви бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в ефира на "България сутрин".

Според Андрей Марков от Българската болнична асоциация за ситуацията трябва да виним самите себе си, тъй като сме твърде пасивни.

"Положението, в което се намираме, е ужасяващо тежко. В момента цялото здравеопазване се намира в подобна ситуация и 77 000 лева дълг са ужасно малко на фона дълговете на останалите болница и задълженията на болниците към гражданите", смята той.

По думите на доц. Спасков Белодробната болница във Варна е получила предупреждение за спирането на тока още преди година.

"През това време не са предприети никакви мерки. Общината е решила да не подава никакви средства към болницата, което само по себе си може да бъде тълкувано като път към ликвидация на болницата", констатира той, като допълни, че трябва да се промени стойността на клиничните пътеки.

В студиото на Bulgaria ON AIR Марков подчерта, че големият проблем на болниците е свързан с недостатъчното финансиране на системата.

"Около 14-15% от българските граждани не се осигуряват здравно, защото не вярват в системата", цитира статистика доц. Спасков. Бившият шеф на "Пирогов" е на мнение, че е необходим по-добър мениджмънт в болниците.

"В държавните болници имаме политически назначения, нямаме бизнес управление. Цялата картина води до това - умираме най-много и живеем най-малко в Европа. Това е достатъчен аргумент, за да вдигнем знака за внимание. Заложена е бомбата за още 50 болници в подобна ситуация", обобщи Марков.

#болница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »