Вече има обвиняем за смъртта на военния летец Валентин Терзиев

Вече има обвиняем за смъртта на военния летец Валентин Терзиев
A A+ A++ A

Военно-окръжна прокуратура - София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов по случая със смъртта на военния пилот Валентин Терзиев, съобщиха от институцията.

Пилотът на МиГ-29 загина на 9 юни 2021 година по време на полет над Черно море, в изпълнение на задача от съвместните военни учения в Шабла. Посмъртно майор Терзиев беше повишен в подполковник.

Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – ръководство на стрелби по време на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, Орлов не забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на пилота Валентин Терзиев, посочват военните прокурори.

След като е провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

Със същото деяние обвиняемият не изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил тежки вредни последици за Министерство на отбраната - разрушаване на самолет МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лева (девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лева и девет стотинки).

Спрямо обвиняемия Методи Орлов е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

#пилот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"