МЗ откри лекарства, държани по складове

МЗ откри лекарства, държани по складове
A A+ A++ A

Министерството на здравеопазването има данни, че определени лекарства се задържат в складовете на търговците на едро и по тази причина не достигат до пациентите. "Не мога да ви кажа какви са целите, целта е да намерим причините и да ги отстраним. Санкции ще има". Това коментира зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов след първото заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването, създаден наскоро от служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и включващ представители на здравните власти, на регулатора и на участниците във веригата на лекарствоснадбяването у нас.

Целта на съвета, който ще се събира веднъж месечно, е да минимизира риска от липсващи медикаменти на пазара - той следва да реагира своевременно дори само при сигнал, че дадено лекарство започва да се изчерпва, като в крайна сметка задейства механизми, които да подсигурят въпросното лекарство за хората - дали чрез допълнителен внос, допълнителна регулация или по-висок контрол, обясни Златанов.

По думите му липсващите лекарства в аптеките са около десетина. Точният им списък обеща да предостави по-късно на медиите. Те са открити след започналите проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата, Съвета по реимбурсиране и РЗИ-тата. Все още не се знае дали тези нарушения са систематични, защото са направени едва 1/20 от планираните проверки, които ще обхванат и търговци на дребно и едро, както и аптеки. "На този етап не е констатиран системен проблем, затова обсъждаме всички възможни начини в най-кратки срокове да направим така, че недостигът на лекарства да бъде максимално ограничен и пациентите да бъдат спокойни, че могат да продължат терапията си" обясни д-р Златанов. По думите му на първо време ще се установи колко от липсващите лекарства в аптеките ги няма и при търговците на едро, както и могат ли да се осигурят с паралелен внос, или да се заменят с други медикаменти.

Днес Специализираният съвет се е събрал, за да се подобри комуникацията и да се очертаят проблемите, стана ясно още от думите на Златанов. Чак на следващото заседание, което се очаква след около седмица, ще се обсъди формулата, по която се определя кои лекарства да попаднат в забранителния за износ списък. Едва след това ще се прецени дали тя да бъде и евентуално променена, за да се гарантира, че няма да има липса на важни лекарства за хората. Миналата седмица стана ясно, че въпросната формула е била променена през март т.г., като в резултат на това дефицитните лекарства, забранени за износ, са намалели драстично - от около 300 на седмична база до около 80-60 на брой. От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) обаче защитават новата формула, която според тях е коректната и е била коригирана заради грешка и след внимателен анализ.

Малко по-късно от МЗ съобщиха, че до 1 седмица членовете на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването ще подадат конкретни предложения до ведомството за решаването на проблема с недостига на лекарствени продукти, както и че всички са били категорични, че всеки конкретен случай на липсващо лекарство трябва да бъде разглеждан самостоятелно, тъй като причините за недостига са от различно естество.

Да се подобри проследимостта на лекарствата

"Притежателите на разрешение за употреба и производителите на лекарства най-често доставят лекарства в количества доста по-големи от нуждите на българските пациенти. Просто проследимостта трябва да бъде подобрена, за да се гарантира, че тези лекарства остават у нас и не се изнасят", коментира Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM). По думите му 40% от опаковките на лекарствени продукти, които се отпускат по лекарско предписание, се верифицират и отписват от системата за верификация. "Останалите 60% се отпускат на пациенти, или нещо друго се случва с тях, без да бъдат верифицирани. Те се отпускат на пациент, но системата не знае, че са отпуснати на пациент, не знае къде отиват", заяви той.

По думите му Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), включени в Позитивния лекарствен списък, трябва да бъде запазена и да се подобри проследяемостта й, използвайки данните от верификационната система. "Но за да имаме качествени данни от верификационната система, които показват реалния брой опаковки, които се отпускат в България, 100% от тях трябва да бъдат отписвани от системата и верифицирани", посочи той.

Да има ясни указания до лекари и фармацевти как да действат при липса на медикамент

Да се намали административната тежест и сроковете спрямо паралелния внос чрез процедури, а не чрез нормативни промени. Това е едно от предложенията на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ). Според председателя й Боряна Маринкова трябва да има ясни планове какво следва, ако има установен принудителен недостиг на лекарства, т.е. как слиза информацията до лекуващия лекар и до изписващия лекарството фармацевт и какви са указанията, които държавата дава към хората във веригата на предоставяне на медицинска помощ, към лекаря и фармацевта, когато дадено лекарство го няма.

"Европейската агенция по лекарствата има указание с по-широки правомощия от България - тогава, когато има установен недостиг на ниво на производителя, трябва да се дадат указания - има ли друго лекарство със същата молекула, или със същата терапевтична сила, или други възможности за лечение с други продукти. Това да влезе като медицински консенсус, за да предпази пациента от излишна паника", коментира тя. Те ще настояват и за безкомпромисен контрол и недопускане на незаконни практики и престъпления с лекарства.

#лекарства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници