Байдън и Тръмп с взаимни обвинения часове преди ключовите и исторически избори

Байдън и Тръмп с взаимни обвинения часове преди ключовите и исторически избори
A A+ A++ A

Остава ден до междинните избори в Съединените щати. Те ще определят кой ще контролира Конгреса - Камарата на представителите и една трета от състава на Сената. Паралелно с това се провеждат и местни избори.

Резултатът ще повлияе и на президентската кампания през 2024 година, както и на шансовете Доналд Тръмп да се кандидатира отново.

Един срещу друг на митинги се изправиха сегашният президент и предшественикът му - Джо Байдън и Доналд Тръмп. Двамата избраха бастионите си - Ню Йорк и Флорида, за да отправят посланията си.

Републиканците се опитват да изтръгнат и двете камари от демократическия контрол. Байдън напомни за щурма на Капитолия, за който обвинява Тръмп.

"Ако всички вие отидете да гласувате, демокрацията е спасена, това не е шега. Сега е моментът за вашето поколение да защитава демокрацията, да я опази, да я избере", заяви Байдън.

В Маями Тръмп отново подхрани очакванията, че може да се кандидатира за изборите за президент след две години.

"Демократите искат да превърнат Америка в комунистическа Куба или социалистическа Венецуела. До всеки латиноамериканец във Флорида и в цялата страна, ние ви приветстваме с широко отворени обятия в нашата Републиканска партия", коментира президентът на САЩ (2016-2020) Доналд Тръмп.

Целта и на двамата всъщност не е да убедят тези, които не знаят за кого да гласуват, а да убедят своите поддръжници да отидат да гласуват. И то в момент, в който страната среща партийните разделения, по-дълбоки от когато и да било.

По-късно Байдън ще има последен предизборен митинг в Мериленд - щат, който граничи с федералната столица Вашингтон, а Тръмп ще бъде на митинг в оспорвания щат Охайо. Топ републиканци пък коментираха, че в крайна сметка ще приемат резултата от вота на междинните избори утре.

Изказванията се появиха на фона на съмненията на огромен брой републиканци, които все още не вярват на резултатите от президентските избори през 2020-та, спечелени от Джо Байдън.

"Искаме да се убедим, че изборите се провеждат честно и прозрачно. Ние тогава ще оставим процеса да измине пътя си и ще приемем резултатите", подчерта председателят на Националния комитет на републиканската партия - Рона МакДаниел.

Проучванията показват, че демократите вероятно ще загубят мнозинството си в Камарата на представителите. Контролът върху Сената ще зависи от резултатите от изключително напрегнати надпревари в Пенсилвания, Джорджия и Невада.


#Байдън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"