Психози, халюцинации, биполярно разстройство: Какви рискове крие употребата на канабис?

Психози, халюцинации, биполярно разстройство: Какви рискове крие употребата на канабис?
A A+ A++ A

Германия иска да легализира канабиса. Това е най-популярният нелегален наркотик в страната - и сред млади, и сред стари. 10% от младите хора са го употребявали, като за последните 10 години това число е скочило почти двойно. Канабисът не е "твърд" наркотик като хероина, но употребата му не е безвредна. Защото това, което започва просто като пушене на джойнт от време на време, неусетно може да се превърне в пристрастяване, предупреждават експертите.

Специалистите смятат, че около 10% от употребяващите канабис са развили пристрастяване, като особено тежки са психическите и социалните последици от привикването към марихуаната. Дори и умерената консумация крие риск.

Употребата на канабис може да доведе до психоза или до появата на психотични епизоди. Освен това димът уврежда белите дробове, а редовното пушене увеличава риска от сърдечен удар, дори при млади хора.

Редица проучвания сочат, че интензивната употреба на марихуана може да предизвика психози, особено при младите. Колкото по-честа е употребата и колкото по-млад е пушачът, толкова по-голям става рискът това да се случи, пише DW.

Изследване, проведено сред 800 тийнейджъри, показва, че канабисът наистина може да причини трайни увреждания. Юношите, консумирали марихуана, се оказали на определени места със значително по-тънка мозъчна кора в сравнение с младежите, които не са употребявали канабис.

#канабис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"