Кантарджиев: Пикът на грипа ще е чак през март

Кантарджиев: Пикът на грипа ще е чак през март
A A+ A++ A

С постепенното застудяване се увеличават и броя на хората с грипоподобни симптоми. Според проф. Тодор Кантарджиев в страната ще има настъпление на грип A, като пикът ще бъде през март. По думите му, новият подвариант на Омикрон не протича по-тежко, не причинява повече смъртност, но е различен генетично от останалите подварианти и избягва ваксините. Това обясни вирусологът пред БНТ и добави, че преди дни у нас е засечен подварианта BQ.1 на Омикрон, който започва да доминира в някои държави в Европа.

Очакванията му са след време този вариант да доминира и у нас, но не смята, че това ще доведе до сериозно увеличение на случаите на COVID-19., каза той.7

Проф. Кантарджиев коментира новата COVID ваксина Valneva. Тя съдържа инактивирани (убити) цели вирусни частици от оригиналния щам SARS-CoV-2. Тази ваксина обхваща всички геноми на вируса и не е от т.нар. живи ваксини, които могат да причинят заболяване. Вирусологът обясни, че този препарат не е за бустерни дози, а за хората, които до момента нямат нито една ваксина. Тази ваксина защитава малко повече от всички, които си поставяхме досега, допълни той.

Според него сериозната грипна вълна в България този сезон ще закъснее и ще е през месец март. Прогнозите на специалистите са, че ще доминира грип А. Това беше вариантът зимата в Австралия, първите данни от Скандинавия и Великобритания също са за този вид грип, каза специалистът. По думите му сега е моментът хората да се ваксинират срещу грип. Кантарджиев напомни, че ваксините са безплатни за всички над 65-годишна възраст.

Идеята за комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип е добра, но е в начална фаза, каза още проф. Кантарджиев. След като на бебетата правим комбинирана шествалентна ваксина, значи работи тази система. Но искам ясно да кажа – засега няма ваксина, която да е комбинирана за грип и коронавирус, подчерта вирусологът.

Топлото време и слънцето са забавили разпространението на респираторните заболявания тази есен, смята още специалистът. Не са ли хората събрани в тесни помещения на едно място – намаляват респираторните инфекции. Когато е студено и дишаме студен въздух, носните кръвоносни съдове се свиват и тогава е по-голяма вероятността да се заразим с респираторни вируси, обобщи вирусологът. Според него покрай пандемията хората са се научили да приемат повече витамини и здравословна храна, особено в сезона на вирусите.

#Тодор Кантарджиев #проф. Тодор Кантарджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »