Държавният глава: Кирилицата е най-ценния наш дар към човешката цивилизация

Държавният глава: Кирилицата е най-ценния наш дар към човешката цивилизация
A A+ A++ A

Днес кирилицата не е достояние единствено на българския народ. Тръгнали от нашите земи, буквите озаряват много по-широко духовно пространство и обедняват стотици милиони хора. Превърнала се в най-ценния наш дар към човешката цивилизация, кирилицата изгражда мостове и свързва светове. Това заяви президентът Румен Радев във видеоприветствие към участниците в Международния форум за кирилицата. Конференцията е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова.

,,Не може да говорим за кирилицата, без да отчетем приноса на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, на българските владетели и духовници, приели за своя мисия да бъдат покровител на нашата азбука'', добави още Радев.

''Старобългарската книжнина се превърна в съдбоносно явление и образец за славянските народи. Именно в българските земи учениците на Кирил и Методий създадоха книжовни средища, които издигнаха България до втори център на православната цивилизация след Византия'', обясни президентът.

Той каза още, че българите сме призвани да бъдем пазители на кирилицата. По думите на държавния глава това изисква ежедневна грижа за грамотността и утвърждаване на историческите факти за кирилицата.

Президентът поздрави и вицепрезидента Илияна Йотова и екипа ѝ за енергията, с който са организирали днешното събитие.

#. Румен Радев #кирилица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »