70% от водопроводите са за смяна

70% от водопроводите са за смяна
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Поне 70% от водопроводите в страната трябва да бъдат подменени, като ВиК дружествата трябва да се концентрират върху водоснабдяването, а не само върху канализацията и пречистването, каза зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев.

Заради продължителното засушаване 28 населени места са на воден режим в Търговищка област, коментира Симидчиев, цитиран от БНР.

Най-драстичен е режимът в село Презвитер Козма, където вода се подава веднъж на 10 дни.

Причината за тези проблеми е намаленият дебит на водоизточниците, а проблемът е от много години насам.

„В критичния момент през лятото броят на хората, които бяха засегнати от проблеми с водоснабдяването достигна 300 хиляди. Това са 4-5% от населението. Вярно е, че лятото беше сухо, горещо и продължително. Но основна причина за проблемите е  остаряла инфраструктура, която е в лошо състояние“, коментира зам.-министърът.

Симидчиев обърна внимание на състоянието на довеждащите съоръжения, заради които половин град може да остане без вода. Те са и много скъпи за поддръжка и важността им е приоритет, каза още той.

„Стратегията за развитието на водния сектор и промените в Закона за водите вече са напълно синхронизирани и сме на заключителните текстове. Работи се и върху Отрасловата стратегия за ВиК сектора с помощта на Световната банка. В момента усвояваме европейски средства главно за пречистване, а имаме несъвършенства в уредбата“, каза още зам. регионалният министър.

Той заяви, че новите водопроводи са много по-добри от старите, тъй като по тях загубите клонят към нула.

#канализация #ВиК #смяна #Добромир Симидчиев #Търговище #вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници