The Economist: Три мрачни сценария за развитие на енергийната криза в Европа

The Economist: Три мрачни сценария за развитие на енергийната криза в Европа
Pixabay
A A+ A++ A

В средата на октомври край испанския бряг на хоризонта се появиха няколко бавно движещи се метални купола, пише сп. The Economist. Това бяха танкери, натоварени с втечнен газ и чакащи да бъдат допуснати в натоварените терминали за "регазификация", където течното гориво се превръща в газ, преди да бъде прехвърлено през целия континент. Испания разполага с най-големите такива съоръжения в Европа, но задръстванията се увеличават, както и на други места.

Според аналитичната компания Kpler количеството на втечнен газ край европейските брегове е достигнало 1,2 млн. тона, в сравнение със 140 000 тона през август. Екипажите поне имат възможност да се наслаждават на топлото време. В цяла Европа температурите са необичайно високи: в Южна Испания все още има дни с 30°C.

Тази комбинация от изобилие на газ и топло време, което намалява търсенето на газ, е кошмар за руския президент Владимир Путин и накара някои оптимисти да заявят, че краят на енергийната криза в Европа се вижда. В продължение на месеци Русия се опитваше да сее разделение в Европа и да подкопае подкрепата за Украйна: първо, като изискваше заплащане на газа в рубли; след това, като намали потоците по "Северен поток", главния си газопровод за Европа; а през септември затвори газопровода за неопределено време.

Европа обаче все пак успя да запълни хранилищата си, плащайки над нормата.

Въпреки необичайно топлото време и пълните газови хранилища в Германия, заплахата от голяма енергийна криза в ЕС не е изчезнала, пише британското списание и представя три сценария за бъдещето, когато дойдат студовете:

1. "Северен поток" остава затворен и Европа налага ембарго върху руския петрол, ще има криза, но не катастрофална. Дефицитът на газ ще бъде 17%, което означава, че ще трябва да се плаща повече, но физически ще има достатъчно количество.

2. Русия ще прекъсне украинската "тръба" и ще спре да доставя втечнен газ чрез посредници. За Европа разходите ще нараснат с десетки милиарди долари.
Западът може да реагира с по-строги петролни санкции (например намаляване на тавана на цените), а Русия ще се опита да убеди ОПЕК+ да намали допълнително производството на петрол, като по този начин стабилизира приходите си.

3. Тотална енергийна война от страна на Русия с прекъсване на "Турски поток" и нанасяне на удари по тръбопроводите от Норвегия. Освен това ОПЕК намалява производството на петрол. Това ще струва на Европа 250 млрд. долара през 2023 г. и 200 млрд. долара през 2024 г.

Дотогава газовите хранилища ще бъдат напълно изпразнени и горивото ще се разпределя административно (чрез купони). Германия ще започне да блокира износа на електроенергия и "европейската солидарност почти сигурно ще се срине".

В същото време Великобритания, която потребява много газ, но не разполага с големи съоръжения за съхранение, също ще бъде много уязвима, прогнозира още The Economist.

Източник: business.dir.bg


#енергийна криза #The Economist

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »