Неделята напомня, че е есен (ВИДЕО ПРОГНОЗА)

Неделята напомня, че е есен (ВИДЕО ПРОГНОЗА)
Pixabay
A A+ A++ A

През неделния ден над страната облачността ще е по-често променлива. Слаби валежи от дъжд очакваме над Северозападна България, а над крайните югозападни райони дори е възможно да прегърми.

Над останалата част от България времето ще се задържи почти без промяна, ще е предимно облачно. Максималните температури слабо ще се повишат и ще бъдат между 18-23°С.

Ще продължи да духа слаб, а над източните райони - до умерен източен вятър.

Времето в София:

През деня ще преобладава значителна облачност и на много повече места ще превали дъжд. Не е изключено валежите над отделни райони да са проливни по характер и дори съпроводени от гръмотевици. Максималните температури ще се понижат и ще са между 20-22°С.

Прогноза за фини прахови частици:

Очакваме завишавания на ФПЧ над Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Ямбол, В.Търново, София, Русе, Видин и Монтана. Очакваните стойности на ФПЧ2.5 и ФПЧ10 – ще са между 70-80 мкг/м3.

Времето по Черноморието:

През деня ще преобладава разкъсана висока облачност, но валежи не се очакват. Максималните температури на въздуха ще са 18-22°С. Вълнението на морето ще е около 1-2 бала.

Времето в планините:

През деня ще облачно и на много места ще паднат значителни валежи, придружени и от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от югозапад. Максималната температура на 1200-1300 метра ще е около 16°, на 2000 метра - около 12°.

Времето на Балканите:

Голяма част от Балканите са под влияние на дълбок средиземноморски циклон, преминаващ през Гърция. По-значителни валежи, придружени от гръмотевици, очакваме над Егейско море и Централна Гърция.

Предупреждение за възможни значителни валежи и силни гръмотевични бури

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, валидни за неделя . (Забележка: Картата показва местата, където те са най-вероятни, но явленията няма да покриват цялата площ).

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м.

Оранжев код: Валежите на отделни места над посочените райони ще са значителни, предимно в следобедните часове и през нощта срещу понеделник. Те ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. Над отделни райони на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Индекс за възможни наводнения

Поради очакваните значителни валежи, алгоритъмът на регионалния ни модел показва къде вероятността от внезапни наводнения е най-висок:





#прогноз за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"