Бежанците от Украйна са уплашени какво им предстои

Бежанците от Украйна са уплашени какво им предстои
стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Малко над 2 хиляди са украинските граждани на територията на област Добрич, като цифрата е динамична, съобщават от областната администрация. „Както вече бе обявено, настаняването на потърсилите закрила се извършва в държавни бази.

В Министерския съвет е създаден Национален оперативен щаб, който се ръководи от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Щабът е описал всички държавни бази в страната с възможност за настаняване на украински граждани”, добавят оттам.

Денонощният пункт на представители на Българския червен кръст-Добрич, който беше на ГКПП „Дуранкулак”, е затворен от 1 юли. Бежанци от Украйна идват. Ситуацията е динамична, броят се мени непрекъснато сочат нашите проучвания. През миналата седмица имаше ден с пристигнали 10-15 автобуса, но това е инцидентно. Част от бежанците заминават, други се връщат” – каза директорът на милосърдната организация в Добрич д-р Артюн Еринозов.

Бежанците от Украйна са уплашени какво им предстои, казват хотелиери в Балчик и Кранево. Не са настроени толкова за протести, колкото неизвестността не им дава и минута спокойствие, добавят те.

„Според нас, настанените в хотели бежанци няма къде да отидат. Знаем какво се случи в началото на юни т.г. Реално в държавните бази има за обитаване не повече от 6-7 хиляди места. В момента в хотелите са настанени над 25 000 души. Обажда ми се управител на държавна база и ме пита – как ги храните вие за тези пари, които се дават”, казва Олег Костадинов, хотелиер от Балчик.



#украински бежанци #хотелиери #национален оперативен щаб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »