Kамили, кенгуру, бизон, вълци: Руски войници изяли животните от зоопарк в Донецка област

Kамили, кенгуру, бизон, вълци: Руски войници изяли животните от зоопарк в Донецка област
A A+ A++ A

Гладни войници от руската армия са изяли част от животните в зоопарка в Ямпил, съобщиха екоактивисти от групата за защита на животните „Ветмаркет Плуритон“, цитирани от портала „Източен вариант“. Предполага се, че са изядени две камили, кенгуру, бизон, няколко прасенца, птици, липсват и вълци. Засега са намерени само костите и кожата на камилите.

Село Ямпил, където се намира „Ямпил Зоо“ в Лиманската община на Донецка област, е освободено от ВСУ на 30 септември. Наред със съдбата на жителите на селото, шок за влезлите в Ямпил военни и природозащитници предизвикало и състоянието на местния зоопарк. Доброволци открили в зоологическата градина скелети и останки от убити животни, осакатени тела и оцелели по чудо измършавели магарета.

В квартал Лиман недалеч от районното горско стопанство се намират ферма за щрауси и зоологическата градина „Ямпил“. Преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари в зоопарка отглеждали огромен брой животни – мечки, камили, антилопи, диви свине, вълци, бизони, нутрии, елени, язовци, коне, магарета, лебеди, пауни, пеликани, фазани и още много други.

През април руските окупационни части завзели заедно със селото и зоопарка, който бил в руски ръце шест месеца. В навечерието на превземането доброволци успели да евакуират част от животните, но част от доброволческия екип бил арестуван от руснаците, докато се опитвал да изведе питомците на зоопарка в Лисичанск.

На 10-ия ден след освобождаването на Лиманск доброволци се върнали в града и чули от местните ужасяващи новини за животните в зоопарка. Вече пристигнал на мястото, доброволецът Виталий видял ужасна картина: скелети на заклани животни, убити камили, парчета кожа, кости, месо, разпръснати на територията на зоологическата градина.

„Дадоха ни номера на директора на горското стопанство. Обадихме му се и той ни каза, че не са имали време да евакуират всички животни и взе да ни пита: „А вие къде бяхте преди?“. Ние отговорихме, че не можем да евакуираме животните от всички зоологически градини наведнъж“.

Директорът го уверил, че всичко с животните е наред, че са освободени и се хранят от местните жители, приютени са. Затова доброволците продължили да ходят до Лиман, защото там положението наистина било ужасно. Заради глада животните в Лиман се били насъбрали и бяха готови да се нахвърлят върху хората. Едва след Лиман отишли в Ямпил, за да намерят животните из селото и да им помогнат. Когато попитали местното население, изпаднали в ужас.

Местните разказали, че много животни загинали по време на евакуацията, бягали из селото, хората ги хранели. Когато руснаците окупирали цялата територия на зоопарка, започнали да използват животните за прехрана.

„Много животни са били изядени от орките. Казват, че са яли кенгура, още не сме намерили костите, защото са много, разпръснати са из целия зоопарк. Имаше бизон, тичаше из селото, а след това беше убит и изяден. Бяха изядени няколко магарета и щрауси. Някои животни са успели да се спасят, понитата тичат из територията, евакуираме ги“, казва Виталий.

Голям брой от питомците на зоопарка скитат на воля из гората, която е минирана. Военните действия са съвсем наблизо, затова извеждането на животни от Ямпил е затруднено. Евакуират оцелели прасенца, патици, кози и спасителната акция продължава през цялото време.

„Ужасно е положението с вълците. Разказват, че са били кротки. Умрели, стискайки в лапи празните си купички в затворените заграждения. Намерихме само скелети. Бяха затворени, трябваше да разбиваме ключалката“, разказва Виталий.

Екип от доброволци събира в момента материали за зверствата в зоопарка, за да ги предаде на правоприлагащите органи на Украйна със сигнал за престъпления срещу животни. С казуса се е заела и украинската организация Uanimals.

#зоопарк #руска армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"