Байдън се зарече: САЩ ще освободи Иран

Байдън се зарече: САЩ ще освободи Иран
A A+ A++ A

Президентът на САЩ Джо Байдън се зарече да "освободи" Иран и заяви, че демонстрантите, които работят срещу правителството на страната, скоро ще успеят да се освободят, предаде Ройтерс, цитирана от БТА..

"Не се притеснявайте, ние ще освободим Иран. Те ще се освободят съвсем скоро", каза Байдън по време на обширна реч в рамките на кампанията в Калифорния, докато наоколо се стичаха десетки демонстранти с плакати в подкрепа на иранските протестиращи.

Байдън не разясни казаното от него и не уточни какви допълнителни действия ще предприеме по време на изказването си в колеж близо до Сан Диего.

Съветът за национална сигурност на Белия дом не отговори веднага на молбата за коментар.

Продължаващите вече седем седмици демонстрации в Иран бяха разпалени от смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана от иранската нравствена полиция.

Протестите, предизвикани от смъртта на Амини на 16 септември, показаха непокорството на много млади иранци, които оспорват властта на управляващото духовенство, и преодоляване на страха, който задушаваше инакомислието длед Ислямската революция от 1979 г., коментира Ройтерс.

В сряда Съединените щати заявиха, че ще се опитат да отстранят Иран от състава на 45-членната Комисия на ООН за положението на жените (CSW) заради отричането на правата на жените от страна на правителството и бруталните репресиите срещу протестите.

#Иран #Джо Байдън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »