Енергийното министерство опроверга ДБ: Не крием аварията във ВЕЦ "Цанков камък"

Енергийното министерство опроверга ДБ: Не крием аварията във ВЕЦ "Цанков камък"
стоп кадър/НОВА
A A+ A++ A

Във ВЕЦ "Цанков камък” тече авариен ремонт, но енергийното министерство не е криело тази информация. Това заяви зам.-министърът Еленко Божков на извънреден брифинг.

Обвиненията на ДБ, че министерството крие аварията, Еленко Божков определи като манипулативни и неточни.

Той обясни, че има авария, по която е започната работа веднага.

"Изключването на 85 мегавата от ВЕЦ "Цанков камък” не влияе на сигурността и целостта на електроенергийната система на България и нормалното потребление на електрическа енергия в България”, каза Божков.

Причината за аварията е откъсване на табла от бързопадащ савак. Това е съоръжение, предпазващо генераторите и турбините на централата от разрушаване при внезапна авария в напорния тръбопровод, обясни Божков. Долната част на това съоръжение се е откъснала поради лошо изпълнение на времето на проекта, каза още зам.-министърът. По думите му планката, с която е закрепена за основната конструкция, не отговаря на изискванията.

Той обясни, че когато подобни аварии не повлияват на енергийната система на България, те не се съобщават. "Обикновено тези аварии се компенсират с вторично или третично регулиране”, каза Божков.

По думите му в четвъртък вечерта в 22:30 часа е имало изключване и на 200 мегавата в "Бобов дол”, но то не е повлияло по никакъв начин на системата.

Очаква се ремонтът в "Цанков камък” да приключи към 18 ноември, съобщава НОВА.

#Еленко Божков #авария #„Цанков камък" #ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »