Нерегламнтиран внос на евтино румънско грозде сваля цените на родните производители

Нерегламнтиран внос на евтино румънско грозде сваля цените на родните производители
Pixabay
A A+ A++ A

Нерегламентиран внос на грозде от Румъния "събаря" цената на родното производство. Заради инфлацията, недостигът на работна ръка и трудностите в лозарския сектор у нас, се очаква осезаемо повишаване на цената на българските вина. Това каза винопроизводителят Николай Колев, който отглежда 190 дка лозови масиви в крайграничната община Болярово в Ямболска област, цитиран от БТА.

По думите му румънското грозде се внася у нас на 68 стотинки за килограм, което е "страшно ниска цена". Себестойността на българското грозде излиза около 75 стотинки, в зависимост от региона, сорта и големината на лозовите масиви. Най-сериозен нерегламентиран внос има във Варна и района, според Колев.

Според него държавата не прави необходимото, за да могат българските винопроизводители да са конкурентни на пазара. Особено засегнати са по-малките стопани, винарни и биопроизводства. "Оказа се, че ние, които сме си в родната страна, трябва да воюваме за цени с тези, които внасят отвън на много по-ниска цена", каза още винопоизводителят.

Очаква се и значително повишаване на цената на българските вина. "При положение, че всички енергийни ресурси скочиха нагоре, торовете също са нагоре. Това означава и повишаване на надниците на работниците. Инфлацията много я усещаме всички, особено малките производители", посочи той.

По думите му в цялата страна има и недостиг на работна ръка за прибиране на реколтата от лозовите масиви. "Винаги трябват повече хора, а времето е ограничено. Проблемът се решава, като възнаграждението бъде адекватно. Ние сме социално насочени, защото не наемаме хора от други региони, каквато пракитика има, а ползваме местните", добави стопанинът.


#грозде #български производители #винопроизводители #земеделци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай