МВР: Най-много убийства са извършени в София и Пловдив

МВР: Най-много убийства са извършени в София и Пловдив
A A+ A++ A

Най-много убийства са извършени в София и в Пловдив – по 7 и всички са разкрити. Второто място се поделя от Враца и Плевен, където са извършени по 5 убийства, всички са разкрити. "Бронзът" в това най-опасно престъпление се държи от морската ни столица Варна. Там за първите 9 месеца на годината са убити 4 души, като всички случаи са разкрити. Също така има много области, в които не е регистрирано нито едно убийство: Кърджали, Смолян, Търговище, Шумен, Разград. Данните са на МВР и обхващат периода от началото на годината до 30 септември, съобщава БГНЕС.

По предварителни данни от началото на годината са регистрирани общо 63 241 престъпления, от които са разкрити 27 797, съобщават от Министерство на вътрешните работи.

От 1 януари 2022 година до 30 септември 2022 година са извършени общо: 55 убийства, от тях са разкрити 54. Грабежите са 665, от тях са разкрити 369. Извършени са 3302 домови кражби, от тях са разкрити 954. Откраднати са 842 коли, от тях са разкрити 162.

Най-много грабежи са извършени отново на територията на СДВР – 253, като са разкрити по-малко от половината – 109. Очаквано другите два големи града Пловдив и Варна са на второ и трето място съответно със 73 и 58 грабежа. Разкриването на този вид престъпления е по-високо в града под тепетата – 52, докато в морската столица – 30. Най-малко грабежи са регистрирани в Силистра – 1, а в Смолян, Ловеч и Разград по 3.

Първенството по брой кражби от домове държи територията, за която отговаря СДВР – 746, като разкритите са едва 54. На второ място по брой такива престъпления се нарежда Стара Загора – 266, следвана от Варна – 248. Прави впечатление големият брой кражби в градовете в северозападна България: Плевен – 158, Враца – 106, Монтана – 100 и др.

Над половината от кражбите на автомобили са станали на територията на СДВР – 491 от общо 842 за цялата страна. Разкрити са само 17 случая. Другите два града с най-много регистрирани незаконни отнемания на превозни средства са Варна и Бургас съответно със 72 и 33 случая, като разкритите са 21 и 7.

От МВР обръщат внимание, че официалните статистически данни за състоянието на престъпността в страната са годишни. С оглед необходимостта от техническа обработка на постъпилата информация за престъпността, месечната статистическа отчетност се осъществява не по-рано от 4 дни след края на отчетния период.


#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »