Как пандемията промени секса?

Как пандемията промени секса?
A A+ A++ A

Независимо дали сте били под карантина с партньор или не, сексът се промени драстично за много хора по време на пандемията...и промените останаха трайни.

Много неща се промениха от 2020 г. насам. Нещата, които преди считахме за странни, сега са много по-често срещани: хората носят маски навсякъде, все по-малко хора работят в офиси… дори интимният ни живот се е променил значително.

Докато прекарването на повече време у дома може да изглежда като благословия за мнозина, броят на сексуалните контакти, които хората имат, значително е намалял.

Ето как пандемията е променила секса според Ерин Рейбърн, лицензиран брачен и семеен терапевт:

Социалното дистанциране води до по-малко сексуални контакти

Естествено, в резултат на социалното дистанциране на хората, броят на сексуалните контакти е намалял значително.

Изследвания от цял свят подкрепят това. През 2022 г. Училището за медицински сестри към Университета на Хонконг заключава от проучване сред жители на Хонконг, че сексуалните контакти със случайни партньори, както и използването на приложения за запознанства, са намалели значително.

Друго проучване от 2020 г. установи, че тъй като се случват по-малко сексуални контакти, хората (включително тийнейджъри) търсят други начини за задоволяване на сексуалните си нужди, като например чрез мастурбация или комуникация с партньори чрез видео връзка.

"Секстингът" е много по-често срещан

Тъй като по-малко хора са имали сексуални контакти през последните 2 години, желанието за секс ги е насочило към други начини за връзка. "Нуждите на хората са нещо естествено, което няма как да изчезне, така че секстингът се е увеличил значително", казва Рейбърн.

В проучване от 2021 г., наречено "Любов под карантина: Секстинг, стрес и справяне по време на локдаун, вследствие на COVID-19", публикувано в рецензирано академично списание, изследователите оценяват 1929 възрастни в ранните им двадесет години и установяват, че секстингът бил инструмент за справяне по време на пандемията.

Друг преглед на проучване от 2022 г. в Archives of Sexual Behavior установява, че колкото по-изолиран е човек, толкова по-голяма е готовността му да участва в секстинг. Проучването заключава, че обменът на интимна информация е начин за свързване и адаптиране при трудни обстоятелства. Животът по време на пандемия определено отговаря на това.

Дори във връзките има по-малко секс от преди

Дори хората, които живеят с партньора си, са правили значително по-малко секс от началото на пандемията. Спадът в сексуалната активност се дължи на напрежението във връзката поради твърде многото време, прекарано заедно.

Проучване от 2020 г., публикувано в Journal of Medical Internet Research, доказва това, тъй като установява, че 22% от участниците в проучването съобщават за намалено сексуално желание, а 41% са имали намаляване на честотата на сексуалните контакти. Тридесет процента пък съобщават за цялостно влошаване на взаимоотношенията.

За някои ефектът от пандемията е точно обратен

Както вече споменахме доста хора съобщават, че правят по-малко секс от 2020 година насам, но има и такива, при които резултатът е точно обратен. Изследователска статия от 2020 г., публикувана в Leisure Sciences, разглежда резултатите от онлайн проучване, при което един на всеки петима участници казва, че е разширил своя сексуален репертоар, като е включил нови дейности и е станал по-любопитен в сексуален аспект. Има хора, които са използвали свободното време за експерименти и изпробване на нови неща в леглото...

#секс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »