Присъда по делото срещу бившия военен министър до края на седмицата

Присъда по делото срещу бившия военен министър до края на седмицата
В момента текат финалните пледоарии по делото на последните двама защитници. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

В четвъртък или най-късно петък съдът трябва да излезе с присъда по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.

В момента текат финалните пледоарии по делото на последните двама защитници, предаде БНР.

Право на последна дума имат и подсъдимите.

В сряда прокуратурата поиска общо 20 години затвор за тримата по обвинението, че са дали 20 хил. евро на следователя Петьо Петров, за да прекрати разследване срещу Цонев. Седем години бяха поискани за самия Цонев, както и за Попов, а за Петров бяха поискани шест години лишаване от свобода.

Прокуратурата поиска още максималния размер на глоба по 15 хил. лв. за тримата.

Бившият военен министър бе задържан при специализирана полицейска акция на 1 април 2010 г. в столицата заедно с бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов и съдията от Софийския градски съд Петър Сантиров. След като пресцентърът на МВР разпространи видеоматериал от показната акция по арестите на тримата, последва наказание на зам. градския прокурор на София Роман Василев.

На 13 юни 2012 г. Николай Цонев бе признат окончателно за невинен по две от четирите дела, които се водеха срещу него. Върховният касационен съд окончателно го оправда по делото за „Терем“, по което беше обвиняем за това, че на 25 юни 2009 г. като министър на отбраната - едноличен собственик на капитала на дружеството „Терем“, Цонев се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

По-малко от две седмици преди това, на 1 юни, Цонев окончателно беше оправдан по т.нар. „военно дело“ срещу него.

#подкуп #министър на отбраната #военен министър #Висш съдебен съвет #Терем #Страсбург #ВСС #Роман Василев #СРС #Тенчо Попов #Петър Сантиров #министър на отбраната #Николай Цонев #Софийски градски съд #присъда

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници