Алибегов: Ако ставката за ДДС от 9% не се запази, това ще довърши сектора

Алибегов: Ако ставката за ДДС от 9% не се запази, това ще довърши сектора
стоп кадър/Nova News - архив
A A+ A++ A

Всички се надяват ставката за ДДС да се запази 9 процента, да не се върна на 20 на сто след 31 декември, защото това вече ще довърши сектора окончателно. Това сподели пред журналисти в Кърджали председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов, който бе в родопския град като част от обиколката си из страната, за да чуе притесненията и исканията на хората от бранша.

"От София до Варна навсякъде се чува едно и също. Притесненията на хората са свързани с намаленото потребление, с огромните сметки, с това, че персоналът иска вдигане на заплатите", обобщи Алибегов. Той подчерта, че противно на тиражираното в медиите, от началото на годината заплатите в сектора са вдигани три пъти. По думите му положението в сектора е много тревожно. Спрямо 2019 г. разходите са нараснали три пъти, а приходите са спаднали с 40 процента. "Това при все, че сме вдигнали цените и мисля, че това е максимума, който е на вдигане на цените, тъй като хората няма от къде да поемат повече", обясни Алибегов. Той уточни, че към служебния кабинет са направени постъпления да бъде изяснено какво се случва оттук нататък - запазва ли се 9 процентната ставка на ДДС и каква е програмата на правителството за овладяване на инфлацията.

Той уточни, че на този етап помощта за тока, по думите му, е жизнено важно да продължи и подчерта, че в сектора продължават да плащат два пъти и половина по-високи сметки от 2019 г. за ток след компенсацията. Той открои липсата на компенсация за тези, които работят на газ и допълни, че реални искания и действия могат да се случат единствено при редовно правителство. Тогава от бранша ще поискат ставката за ДДС да остане за постоянно 9 процента и реални действия в овладяване на инфлацията.

"Ако не се вземат адекватни мерки относно инфлацията, най-вероятно през януари, февруари и март ще има още доста затворени бизнеси… Също така хората в правителството трябва да разберат, че повече от 80 процента от хората в нашия бранш са със семеен бизнес. Тук се изхранват цели семейства и неглижирането, както бе в последния редовен кабинет, без да се обърне внимание на туризма е пагубно", коментира Алибегов.

По отношения на кадрите, председателят на БАЗ обясни, че заради пандемията, най-вече втората й вълна, ресторантьорите в страната са изгубили 80 процента от квалифицираните си кадри, които са се преориентирали и са отишли да работят на други места за по-малко пари, но за по-голяма сигурност. По думите му, тези хора не могат да бъдат лесно заменени, а работната ръка от чужбина не е много успешен вариант. "В началото бе от Молдова, от Киргизстан, украинци. Сега вече се чуват всякакви екзотични дестинации - от Индонезия, Бали, отвсякъде се внасят хора за работа, но моят личен опит показва, че трудно се работи с чужденци. Тук езиковата бариера е много голяма", посочи председателят на БАЗ. По думите му, дефицитът на кадри в сектора е много голям, като това е била основна причина цели хотели по Черноморието да не отворят това лято, а други да работят на половин капацитет.

Източник: БТА


#ричард алибегов #ДДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"