Съветът по вътрешни работи обсъжда приемането на България и Румъния в Шенген

Съветът по вътрешни работи обсъжда приемането на България и Румъния в Шенген
Освен Холандия против влизането на България и Румъния в Шенген сега са и Германия и Белгия, съобщиха участници в продължаващия неформален дипломатически диалог по темата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Въпреки че няма условия за положително решение, приемането на България и Румъния в Шенген отново ще бъде тема на Съвета по вътрешни работи в четвъртък в Люксембург.

Ресорните министри ще обсъдят серия мерки за успешното присъединяване на двете страни, като според западни представители тези мерки са допълнителни условия за членство, според българските власти обаче те не въвеждат никакви нови задължения за България, предаде БНР.

Освен Холандия против влизането на България и Румъния в Шенген сега са и Германия и Белгия, съобщиха участници в продължаващия неформален дипломатически диалог по темата.

Според тях само част от оставащите резерви произтичат от политическата криза в Румъния. Другите са свързани с конкретни практически детайли около готовността на двете страни да охраняват външните граници на Европейския съюз.

Вътрешните министри ще разгледат подробен документ, който описва така наречените „мерки, които ще допринесат за успешното разширяване на Шенгенското пространство“.

Той е изготвен от кипърското ротационно председателство в отговор на решение на Европейския съвет от март 2012 г. и засяга най-вече приноса в операции на Фронтекс, както и действията срещу трафика на хора и фалшифицирането на лични документи.

За България основните оставащи тревоги са свързани със сухопътните граници към Турция и Гърция. Там се предвижда и продължително засилено присъствие на чужди офицери. Западни представители определят това като допълнителни условия за шенгенското ни членство и дори като своеобразен нов мониторинг.

От постоянното представителство на България към Европейския съюз обаче са категорични, че не се въвеждат никакви нови задължения и условия и подчертават, че въпросният документ започва с констатацията, че България и Румъния вече са изпълнили всички необходими изисквания. Оттам обясниха още, че целта на документа е да направи по-видими усилията и постиженията на двете страни.

България ще присъства и в дискусии за антитерористичните действия на Евросъюза, които имат за цел да установят т. нар. „меки цели“ за тероризъм и нужните превантивни мерки.

От вътрешния министър Цветан Цветанов, който ще представлява България, се очаква да даде информация за атентата в Сарафово, хода на разследването и изводите от него.

Вътрешните министри ще обсъдят и искането на шест западни държави за възобновяване на визовия режим за страните от Западните Балкани заради драстично нарасналия брой техни граждани, които кандидатстват за убежище в старите страни – членки на Европейския съюз.

#летище #Бургас #разследване #Сарафово #атентат в Бургас #Шенген #България #Румъния #ЕС #Европейски съюз #график #приемане #сигурност #Бургас #атентат в Бургас #Кипър #Люксембург #министър на вътрешните работи #Цветан Цветанов #граници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници