Служебният кабинет предлага 33% допълнителен данък за "Лукойл"

Служебният кабинет предлага 33% допълнителен данък за "Лукойл"
A A+ A++ A

Служебният кабинет предлага всички фирми, извършващи дейност в отраслите на суровия нефт, природния газ, въглищата и нефтопреработването, да бъдат обложени с допълнителен данък за тази и следващата година. Така се оказва, че не само рафинерията "Лукойл", за която се прави промяната, ще трябва да плати по-голям данък за свръхпечалбата си, но и други фирми от посочените икономически дейности.

Министерският съвет е внесъл в НС промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, които предвиждат облагане с 33% от горницата над среднопретеглената печалба за последните четири години. Това облагане е наречено „временна солидарна вноска" , която ще бъде внасяна в държавния бюджет.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и минисърът на икономиката Никола Стоянов вече лансираха идеята за облагане на свръхпечалбата на "Лукойл" с цел да се постигне понижение на крайните цени на горивата у нас. От предлаганата законова промяна не е ясно как реално може да стане това.

От ГЕРБ също обявиха, че ще предложат законови промени със същата цел. Бургарската рафинерия реализира огромни печалби през последните две години за над 3 млрд. лв. заради евтиния руски петрол, който преработва, благодарение на дерогацията на санкициите на Брюксел, издействана от държавата, но цените на горивата на пазара следват покачването на петрола на европейските борси, посочи Делян Добрев от ГЕРБ.

"Това е измиване на ръцете от страна на държавата, колкото да каже - ето, взимаме мерки", коментира икономистът Лъчезар Богданов. "Всички знаем, че "Лукойл" не декларират печалба у нас, едва последната година това се случва. Трябва да се мисли за друг начин как да се накара компанията да плаща печалбата си в България", посочи икономистът.

Днес енергийната комисия в парламента ще обсъди решение, с което да задължи служебното правителство да предприеме мерки за намаляване на цените на горивата, отбелязва "Сега". Ще бъде обсъдено и предложение за нови компенсации за тока, който плащат небитовите потребители, след 1 януари 2023 г.

#Лукойл България #Лукойл Нефтохим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »