Какво ще се случи със заплатaтa ни, след като въведем еврото?

Какво ще се случи със заплатaтa ни, след като въведем еврото?
A A+ A++ A

Какво ще се случи със заплатaтa ни, след като България приеме еврото? Въпросът е как да се преборим със спекулантите, които ще започнат да надуват цените.

В концепцията на закона за приемане на еврото у нас изрично е записано, че закръгляването на цените ще става по общия ред (по математическото правило), но доходите и пенсиите на хората ще се закръгляват в полза на хората.

Веднага след въвеждането на единната валута, работодателите ще бъдат задължени да започнат изплащане на заплатите в евро. Сумите в трудовите договори ще трябва да бъдат превалутирани в полза на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент.

Ако знакът, който следва последния знак, до който се прави закръгляването, е по-голям от 0, една единица следва да се добави към последния знак или ще бъде определена нова сума, която като стойност не е по-ниска от тази в лева.

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс от 1.95583 лева за 1 евро, който ще бъде потвърден с изменение на Регламент (EО) No 2866/98. Не се допуска преизчисляване на суми, използвайки съкратената форма на фиксирания валутен курс, а трябва да се използва изцяло фиксираният курс за обмен, т.е. с всичките пет знака след десетичната точка.

Пенсиите и социалните помощи също ще бъдат превалутирани в полза на получателя до последния евроцент.

Според Зорница Русева, председател на Икономическия и социален съвет у нас, е необходима масирана информационна кампания, за да стане ясно на всеки един потребител какво ще се случи с парите му.

В предаването "Тази сутрин“ по бТВ, Русинова представи анализ подготвен от съвета за това, как приемането на еврото ще се отрази на страната ни. Там се сравняват основни икономически показатели на България, Естония, Литва и Латвия (последните държави приели единната валута).

Анализът показва, че риск за доходите и пенсиите там не е отчетен след приема на еврото. Русинова обобщи, че непосредствено след въвеждането на еврото, в прибалтийските държави се наблюдава доста по-сериозен темп на икономически растеж и задържане на инфлацията, спрямо нивата у нас през анализирания период. Анализът обаче обхваща 2015г. - 2020г., т.е. преди рекордната инфлация да завладее цяла Европа.

Според председателя на икономическия и социален съвет, в дългосрочен план, българите ще станат по-богати след влизането на еврозоната, защото ще има по-добра икономическа среда. "За да сме по-богати, трябва да имаме по-добра икономика , а когато сме в "клуба на богатите", естествено ще имаме повече възможности“, коментира още Русинова. За да ни приемат обаче, трябва всички държави членки да са съгласни. Затова и решението е политическо и не зависи само от това България да изпълни икономическите критерии.

Необходима е и широка информационна кампания, за да е ясно какво предстои след това, защото всеки си задава въпроса "сега, когато дойде еврото, моята заплата как ще се закръглява, дали ще падне, какво ще стане с кредита ми, какво ще стане с пенсията на родителите ми“, коментира Русинова. Това, което трябва всички да знаем е как да се преборим с търговци и спекуланти, които с приемането на еврото ще започнат покачване на цените, което е и най-големият страх на хората, каза още тя.

А в концепцията на закон за въвеждане на еврото е записано, че контролът за правилното ценообразуване след въвеждането на еврото, ще се осъществява от Комисията за защита на потребителите. Предвижда се лоялните търговци да бъдат обозначавани със стикер "Честен търговец“.

#еврозоната #еврозона #заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »