Започва Курбан Байрам

Започва Курбан Байрам
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

От четвъртък започва Курбан Байрам - мюсюлманският празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа, отбелязван на 10-ия ден от месец зул хидж.

По мюсюлманския календар хиджра е в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим. На него се колят жертвени животни, наречени курбани – овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди коленето, припомня БГНЕС.

На този ден се иска прошка, като се целува ръка на по-възрастните членове на семейството, започвайки от дядото, бабата, бащата, майката, по-голям брат/сестра, а най-малките членове от семейството се възнаграждават с пари.

Курбан Байрам се празнува 70 дни след Рамазан Байрам и продължава три или четири дни. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, ако има възможност, си купува.

По традиция, преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива в джамията, за да се моли и кланя. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.

Свещеният празник Курбан Байрам започва с молитва в 1100 джамии в страната. Празникът ще бъде честван от близо 1.5 милиона мюсюлмани в България.

#Курбан байрам #джамии #мюсюлмани #Аллах #празник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници