Португалия получи 1.5 млрд. евро от МВФ

Португалия получи 1.5 млрд. евро от МВФ
Генералният директор на МВФ Кристин Лагард. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Международният валутен фонд (МВФ) отпусна заем от 1.5 млрд. евро на Португалия, след като направи преглед на напредъка на страната във връзка със спасителната програма.

„Изпълнителният борд на МВФ завърши днес петия преглед на представянето на Португалия въз основа на икономическа програма", подкрепена с тригодишен заем в размер на 28.2 млрд.евро, съобщи фондът в кратко комюнике, цитирано от АФП и БГНЕС.

Базираната във Вашингтон институция допълни, че ще публикува доклада си във връзка с петия преглед на програмата за Португалия в четвръртък.

През май Португалия беше спасена от заплахата да изпадне в неплатежоспособност с комбинирана програма на МВФ и Европейския съюз на обща стойност 78 млрд.евро.

Въз основа на спасителната програма, която налага ограничаване на разходите, увеличаване на данъците и реформи за по-голяма ефективност на икономиката, Лисабон трябваше да спечели достатъчно доверие, за да може да се рефинансира нормално на пазарите на частни капитали от догодина.

Дългът на Португалия възлизаше на близо 190 млрд. евро в края на първото тримесечие на 2012 г. и съставляваше около 112% от БВП на страната по данни на европейската статистическа служба „Евростат".

#Португалия #Лисабон #помощ #пари #евро #транш #Международен валутен фонд #МВФ #БВП #дълг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници