БСП кани останалите партии на разговори за бюджета, Нинова обвини министър в лъжа

БСП кани останалите партии на разговори за бюджета, Нинова обвини министър в лъжа
A A+ A++ A

На извънреден брифинг от партия БСП заявиха, че са притеснени около ситуацията с най-важния закон в страната, а именно този за бюджета, затова отправиха покана към парламентарните групи в 48-ото Народно събрание, за да обсъдят ситуацията.

"Президентът обяви, че ще даде достатъчно време на партиите в парламента за преговарят за правителство и през това време НС да приеме важните закони. А няма по-важен от този за бюджета, както и Плана за възстановяване и устойчивост. Служебният кабинет, обаче, внесе в парламента да се удължи действието на сега действащият бюджет. Това представлява замразяване на доходите при увеличаващи се цени. Това за нас е неприемливо. Нашата политика е точно обратната. Това увеличение, което направихме в редовното правителство, вече е изядено от инфлацията", каза пред медиите лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"Ние също сме внесли социален пакет. Трябва да се гласува, но ще обърна внимание, че подобни политики се приемат в целия ЕС. Нито една държава не си позволява да замрази разходите за заплати и подкрепа за икономиката при тези тежки условия. Служебният кабинет е единственият, който предлага такова решение в Европа", каза още Нинова.

Затова от БСП канят всички парламентарни групи, за да обсъдят какво може да се подобри между първо и второ четене за бюджета в посока подкрепа на работници, на бедни, възрастни и уязвими.

"Внесени са над 40 законопроекта. Всяка парламентарна група си е внесла своите предложения. Служебният кабинет казва, че има риск да се получи едно предизборно наддаване в парламента и това да доведе до лош край. Не е работа на служебния кабинет да ни дава оценки, но е наша отговорност - на парламентарните групи, лидери и ръководства - дали в този момент ще докажем, че парламентът е мястото, на което се обсъжда и приема бюджет, както и дали ще постигнем минимум съгасие между първо и второ четене да подкрепим народа си, без да рискуваме финансова стабилност", каза още Корнелия Нинова.

# Корнелия Нинова #БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »