ЕК попари кабинета: Не може да препродавате руски горива

ЕК попари кабинета: Не може да препродавате руски горива
A A+ A++ A

Европейската комисия попари намеренията на служебния кабинет да отмени въведената от предишното правителство забрана за износа на продукти от бургаската рафинерия „Лукойл Нефтохим“ след 5 декември 2022 г., пише Mediapool.

Миналата седмица стана ясно, че за обществено обсъждане е пуснато решение на Министерския съвет за падане на невлязлата още в сила забрана. Аргументът е, че наложеното от Брюксел през юни ограничение „касае само и единствено суровия нефт и нефтопродуктите с произход от Русия или изнасяни от Русия, а не нефтопродукти, които са произведени от тях“. Кабинетът развива тезата, че става щом са произведени в България горивата, макар и от руски петрол, са наши и може да се продават. Обяснява се също така, че при спиране на износа „Нефтохим“ ще спре работа, това ще се отрази върху бюджета и местната икономика и дори горивата може да поскъпнат.

Преди ден енергийният министър Росен Христов защити намерението, което било в полза на целия европейски пазар и гарантирало сигурността на региона, и дори обяви пред bTV, че Европейската комисия одобрявала препродажбата на горива с руски произход.

От Брюксел обаче в понеделник заявиха в отговор на журналистически въпрос, че „целта на изключението е България да може да се снабдява, а не да продава внесения руски петрол на други държави - от ЕС или чужди страни“.

България получи, по-рано тази година, изключение от въведените от ЕС санкции срещу вноса на руски петрол по море заради географското си положение, заяви говорителят на Европейската комисия Даниел Фери, запитан на пресконференция в Брюксел.

Изключението е до края на 2024 г., отбеляза той и допълни, че този въпрос е изяснен в насоките за прилагане на санкциите. Насоките са представени на сайта на ЕК, добави Фери.

#ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"