Близки на кандидат за КС се сдобили с „апетитни имоти"

Близки на кандидат за КС се сдобили с „апетитни имоти"
В концепцията си Марковска посочи, че ако бъде избрана, би се справила с материята в Конституционния съд. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Срещу единия от четиримата кандидати за съдии в Конституционния съд от парламентарната квота е постъпил сигнал, че негови близки са се сдобили с големи имоти, съобщи депутатът от БСП Янаки Стоилов.

На изслушването на четиримата в комисия той поясни, че сигналът е срещу съдията във Върховния административен съд Венета Марковска, чиято кандидатурата е издигната от независимия депутат Дарин Матов.

По неофициална информация от кулоарите на парламента сигналите са подадени от лице, подписало се с името Георги Тонев, предаде БТА.

Сигналът е адресиран до председателите на всички парламентарни групи и в него има данни за Марковска, според които нейни близки са се сдобили с „апетитни имоти". Освен това Тонев обръща внимание на чести, според него, разговори между Марковска и адвокатът Румен Еленски, който защитаваше лидера на ДПС Ахмед Доган по делото за хонорара от 1.5 млн. лв. и Валентин Ангелов по делото „Сапард".

Докато бе изслушвана от парламентарната правна комисия, Марковска заяви, че не знае за сигнала.

„Конституционните съдии трябва да са изключително компетентни, да не се поддават на външни влияния и вмешателства", призова тя, цитирана от информационна агенция „Фокус".

В концепцията си Марковска посочи, че ако бъде избрана, би се справила с материята в Конституционния съд.

Другият кандидат за конституционен съдия - сегашният зам.-председател на парламента Анастас Анастасов, беше представен от председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Самият Анастасов коментира публикации за това къде е завършил юридическото си образование. Той заяви, че не се срамува, че е завършил в Академията на МВР или че е бил председател на съда в Ямбол. Той гарантира, че ако бъде избран, няма да се повлиява от политически пристрастия.

Кандидатурата на „Синята коалиция" Екатерина Михайлова, представена от депутата Веселин Методиев, беше свързана с предложения за разширяване на възможностите за сезиране на Конституционния съд.

Според Михайлова е ненормално участниците в изборите да нямат право да обжалват резултатите от тях, както и че всяка парламентарна група, без значене от големината си, трябва да има възможност да сезира Конституционния съд.

Въпросите към четвъртия кандидат - Татяна Върбанова, представени от депутата Янаки Стоилов, бяха свързани с тълкувателната дейност по основните права и свободи на гражданите.

Върбанова заяви, че не се възприема като партийна кандидатура, а тълкува номинацията си като оценка за работата си.

В момента Върбанова е съдия във Върховния касационен съд.

Четиримата кандидати ще бъдат гласувани в пленарната зала на 31 октомври.

#Анастас Анастасов #председател на НС #Цецка Цачева #Георги Тонев #Янаки Стоилов #Венета Марковска #БСП #съдия #магистрали #Конституционен съд #КС #имоти #близки #Върховен административен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"