В Сирия армията безмилостно гори трупове, за да заличи самоличността им

В Сирия армията безмилостно гори трупове, за да заличи самоличността им
A A+ A++ A

Група за защита на правата обвини сирийските правителствени сили, че изгарят тела в ями, за да не могат да бъдат идентифицирани - това е последното от поредицата обвинения в престъпления от страна на Дамаск.

"Това може да отразява по-широка практика на сирийското правителство да унищожава доказателства за престъпленията си и да отказва на семействата на жертвите правото да узнаят съдбата на близките си или да получат тленните им останки", се казва в доклад на базирания във Вашингтон Сирийски център за справедливост и отчетност.

Неправителствената организация анализира видеоклипове от 2012 и 2013 г., на които се виждат трупове, изгорени и прехвърлени в масови гробове в южната провинция Дараа, като ги сравнява със сателитни снимки, на които се виждат камионите, превозващи телата. На четири видеоклипа се вижда как въоръжени мъже превозват поне 15 тела. Те документират самоличността им, изхвърлят ги в яма, след което ги заливат с бензин и ги подпалват. В един от видеоклиповете се вижда как офицер фотографира лицата на мъртвите, преди друг да излее бензин върху лицето и ръцете, преди да изрита тяло в яма.

"Този процес се повтаря за всяко отделно тяло в абсолютно същия ред, което показва систематичния характер на практиката и подсказва, че това може би не е единственият път, когато тази група служители е извършвала подобна операция", заяви неправителствената организация.

Организацията смята, че 15-те тела принадлежат на цивилни и дезертьори от армията, застреляни от силите на режима по време на обиск на къщи в Дараа през декември 2012 г.

Центърът получи видеоклиповете от активист, който заяви, че ги е получил от опозиционна група, която е устроила засада и е убила войниците, изгорили телата, информира БГНЕС.

През април се появиха репортажи, публикувани в "Гардиън" и "New Lines Magazine", които разкриват, че през 2013 г. силите на режима са убили десетки хора в предградието на Дамаск Ал-Тадамон. Докладът на "Гардиън" включваше кадри, на които се вижда как сирийски войник нарежда на цивилни с вързани ръце и завързани очи да бягат. Веднага щом те се отскубват, войниците ги застрелват. Четиридесет и един мъже са убити, а по-късно телата им са подпалени.

#Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »