Гълъб Донев: Време е за вразумяване, когато става дума за държавния бюджет

Гълъб Донев: Време е за вразумяване, когато става дума за държавния бюджет
A A+ A++ A

"Време е за вразумяване, когато става дума за бюджета на държавата", заяви служебният премиер Гълъб Донев преди днешното заседание на Министерския съвет, на което правителството ще обсъжда удължаването на Бюджет 2022.

"Колегите от Министерството на финансите разработиха няколко сценария, включително варианти за цялостен проектобюджет за следващата година. Правителството се спря на т. нар. удължителен Закон за бюджета", припомни Донев.

Той подчерта, че служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага "свои идеи и политики".

"Любопитно е, че някои партийни лидери днес ултимативно искат от нас това, което ни забраняваха само преди три месеца. Освен това имаме основателни опасения, потвърдени от миналогодишния ни опит, че в силно фрагментиран парламент обсъждането и приемането на бюджета може да се превърне в предизборно наддаване. Цената на подобна безотговорност ще е непосилна за нас като общество. Последиците ще са непосредствени и дългосрочни във финансов, икономически и социален план", смята служебният министър-председател.

Той изрази надежда бюджетната процедура да не "затъне в дълга парламентарна процедура".

"Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство: Как Гълъб Донев прави бюджет? Перо по перо", каза още премиерът.

Дневният ред на днешното заседание предвижда Министерският съвет да разгледа проекта на Закон за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., предаде БТА.

По-рано през деня законопроектът беше обсъден на извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където не получи подкрепата на всички социални партньори. Представителите на правителството увериха, че няма да има намаляване или прекъсване на социалните плащания. Подкрепа изразиха представителите на работодателите, а синдикатите възразиха срещу замразяването на доходите и срещу предвиденото запазване на минималната работна заплата в размер на 710 лева.

#Гълъб Донев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"