Изненада: Хлябът предпазва от появата на диабет

Изненада: Хлябът предпазва от появата на диабет
A A+ A++ A

Хлябът от пълнозърнесто брашно помага за намаляване на теглото и предпазва от появата на диабет, атеросклероза и преждевременно стареене. Това казва диетологът Михаил Гинзбург, предаде dariknews.bg.

„Ако човек предпочита ръжен или пълнозърнест хляб, тогава въглехидратите се усвояват бавно и човек е сит за дълго време. Такъв хляб помага за намаляване на общия калориен прием, предпазва от наддаване на тегло и заболявания, свързани с възрастта. Той е превенция на диабета, атеросклерозата и преждевременното стареене. Много добро нещо е хлябът с добавка на семена и овесени ядки. Насища тялото с протеини, витамини от група В, както и минерали като калий, магнезий и селен", казва Гинзбург.

Според него хлябът може да предизвика и обратен ефект. „Хлябът е много интересен продукт. Той може да бъде полезен и вреден. Зависи единствено от какво е направен този хляб. Ако е от брашно от най-висок клас, многократно пресято, от което са премахнати почти всички фибри, той ще се абсорбира твърде бързо. Това е храна с висок гликемичен индекс. Твърде бързото усвояване на въглехидратите води до рязко повишаване на кръвната захар и метаболитни нарушения. Ако човек яде такъв хляб има риск от наддаване на тегло и развитие на диабет, атеросклероза“, добави диетологът.

#хляб #диабет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »