Полша се готви за война с Русия, увеличава армията си до 300 000 - рекорд за Европа

Полша се готви за война с Русия, увеличава армията си до 300 000 - рекорд за Европа
A A+ A++ A

Олег Хавич

От началото на годината числеността на полската армия е нараснала с 16 500 души до 160 000 войници и офицери и постепенно се увеличава до 300 000 души. Това заяви заместник-министърът на отбраната на страната сенатор Войчех Скуркевич, като отбеляза, че последната цифра е перспективата за 2035 г.

Всъщност законът за националната отбрана на Полша, приет през май 2022 г., предвижда до 2035 г. полската армия да бъде увеличена до 250 000 професионални войници във въоръжените сили и 50 000 в силите за териториална отбрана. Въпреки това, очевидно във Варшава ще се опитат да постигнат тези показатели по-рано, докато под прикритието на „руската заплаха“ могат да изстискат пари за военни разходи и да не отговорят на въпросите защо им е да се подготвят за война с Русия, която няма териториална претенции срещу Полша.

В споменатата реч на пан Скуркевич беше отбелязано, че Министерството на отбраната иска 97,45 милиарда злоти (тоест повече от 20 милиарда долара) за 2023 г. „Това е рекорден бюджет дори в сравнение с текущата година, в която нашият бюджет за отбрана е на прилично ниво от 58 милиарда злоти“, каза заместник-министърът на отбраната на Полша. Според него сега основното внимание ще бъде насочено към формирането на две нови механизирани дивизии в Източна Полша с командвания в Олщин и Сидлце.

Според Министерството на отбраната през следващата година в Полша ще има 125 000 професионални войници във въоръжените сили, 38 000 в силите за териториална отбрана, както и повече от 3000 служители на военното разузнаване и контраразузнаване. Освен това се предвижда 25 000 души да бъдат привлечени в подразделения на новосъздадената доброволна основна военна служба (предвидена е 12-месечна интензивна подготовка с последващо преминаване в резерва), а почти 10 000 бъдещи войници и офицери ще бъдат обучени на различни нива.

Изпълнението на изявленията на полския министър на отбраната Мариуш Блашчак, че Полша ще има най-силните сухопътни сили сред европейските страни от НАТО, обаче не е само в посока увеличаване на числеността на личния състав. Полша от няколко години изпълнява мащабна програма за превъоръжаване на армията, която през 2022 г. достигна гигантски размери.

Символична е заявката, изпратена от Полша още през май тази година до САЩ за закупуване на 500 реактивни системи за залпов огън M142 ХИМАРС калибър 227 мм. В момента полските въоръжени сили разполагат с 20 пускови установки ХИМАРС, докато 363 такива РСЗО са на въоръжение в сухопътните сили на САЩ и още 47 в морската пехота. Освен това Полша вече получи две батареи американски системи за противовъздушна отбрана “Пейтриът” и изпрати заявка за още шест, поръча 250 танка “Ейбрамс” в най-новата конфигурация (първите 28 вече са в страната, останалите се очакват през следващата година) и поиска 96 американски ударни хеликоптера “Апаш”. Варшава също разчита на самолети Ф-35, но времето за появата им в полската армия непрекъснато се измества в бъдещето. В същото време, въпреки че сумите на вече подписаните договори от Полша със САЩ възлизат на десетки милиарди долари, доставките са или на кредит, или с разсрочено плащане.

Затова покупките на Полша на оръжия от Южна Корея, за които Варшава се е ангажирала да плаща в брой, са много по-интересни. В края на юли 2022 г. ставаше дума за закупуването на 48 леки изтребителя ФА-50, повече от 600 самоходни артилерийски установки K9 и почти хиляда танка K2, а през октомври полските власти приключиха преговорите със Сеул за покупката от около 300 РСЗО K239 “Чонму” - почти пълен аналог на ХИМАРС. Тогава Блашчак каза, че Полша иска да закупи РСЗО само от САЩ, но сега е решено страната да закупи както ХИМАРС, така и K239 “Чонму” - очевидно американците просто не могат да ги произведат в необходимото количество.

Точните суми на оръжейните договори между Полша и Южна Корея не са известни, но още в началото на август порталът “Ейжа Нюз” ги оцени на 14,5 милиарда долара. Порталът, който е официалното издание на Папския институт за чуждестранни мисии във Ватикана, се фокусира върху две точки.

Първо, Полша наистина се готви за война с Русия и иска да поеме военно лидерство в Европа в контекста на бъдеще, в което войната не може нито да бъде избегната, нито игнорирана. Всъщност това е официалната позиция на Варшава, с която там всъщност се гордеят. И второ, част от корейските оръжия могат тайно да бъдат прехвърлени в Украйна.

Въпреки това, предвид неподготвеността на украинската армия за работа с корейска военна техника, тя може да се окаже на територията на Украйна... заедно с полската армия. И това вече няма да са хиляди наемници или специални части в състава на „международни батальони“, а редовни полкове или дори дивизии – например двете споменати по-горе, формирани в Източна Полша.

В крайна сметка, ако се подходи към анализа на плановете на Варшава за удвояване на числеността на армията и закупуване на оръжия за десетки милиарди долари именно от гледна точка на поемането на контрол над западната част на Украйна, тогава всичко си идва на мястото. Въпреки че населението на територията, контролирана от Киев, вече е по-малко, отколкото в Полша, площта на тази територия все пак е по-голяма. И дори ако вземем предвид само полските „Източни креси“, тоест Волиня и Източна Галиция, които до 1939 г. са били част от междувоенна Полша, то това са около 100 хиляди квадратни километра – тоест една трета от днешна Полша. Според нормите на военната наука дори две дивизии няма да са достатъчни тук, дори като се вземе предвид потенциалната дружелюбност на населението.

Освен това, очевидно, първоначално във Варшава са очаквали да решат въпроса за експанзията на Полша на изток с участието на чужди сили, защото на 16 март лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински, който тогава заемаше пост на вицепремиер, предложи изпращането на Украйна на въоръжена мироопазваща мисия на НАТО. И едва след като получиха рязък отказ от партньорите в Северноатлантическия алианс, в Полша решиха сами да се подготвят за следващата кампания срещу Киев. Очевидно е, че украинските войници и офицери, които сега се обучават на полска земя, ще бъдат само авангард в тази кампания.

Разбира се, полските военни ще вземат предвид печалния опит на своите съплеменници по време на настоящите военни действия в Украйна. Например тези от тях, които онзи ден, като част от част от чуждестранни наемници, неуспешно щурмуваха руските позиции в посока Лиман. И тъй като поляците отказаха да преминат в самоубийствена атака, украинското командване използва като заграждащ отряд бойците от “Десен сектор”, които отдавна са интегрирани във ВСУ.

Трябва да се отбележи, че полските наемници са успели да отвърнат на удара, дори превъзхождайки ги числено. Но Варшава очевидно няма да постави професионалната си армия в такова положение, ако тя бъде въведена в Украйна. Полските власти увеличават армията си и тихо наблюдават намаляването на личния състав на войските на техния украински съюзник. Но нима е наистина съюзник?

Според резултатите от проучване сред поляци, проведено от “Юнайтед Сървиз”, публикувано на 27 октомври, 73% от жителите на Полша смятат САЩ за основен военен съюзник на страната си, 6% - Великобритания и едва по 2% - Германия и Украйна. Между другото, в същото проучване 63,4% от анкетираните подкрепиха увеличаването на полската армия до 300 хиляди души.

Превод: В. Сергеев, pogled-info

#Полша #армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »