Кантарджиев: Ваксините срещу К-19 вече не работят

Кантарджиев: Ваксините срещу К-19 вече не работят
A A+ A++ A

През последната седмица се реализира намаляване на случаите на заразени с COVID-19, както в столицата, така и в България, което мен много ме радва. Това заяви проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Причините за намаления брой на COVID-случаите са няколко. Първата е промяната на вируса. От години говоря, че обикновено развитието на една пандемия води дотам, че причинителят й - микроорганизмът, става по-заразен, но заболяването се прекарва все по-леко. Това е може би най-важното за човечеството.

Второто важно за нашата страна е, че този вирус под една или друга форма мина през по-голямата част от населението. Тези, които бяха ваксинирани, не го усетиха, а тези, които го преболедуваха, обикновено боледуваха по-леко.

И третото много важно нещо е, че се промени отношението към пандемията. Лично мен малко ме учудва, че възрастни хора много смело ходят на публични места без маска. Не казвам, че маските трябва да станат задължителни, но съветвам хората, които са с по-намален имунитет и са склонни към респираторни инфекции, да си носят маска в чантата - дамите или в джоба - мъжете и да я ползват там, където има много хора, призова Кантарджиев пред "Стандарт".

Относно ваксините професорът коментира: Първо не трябва да се пропускат интересите на мегакомпаниите и склонността на висши политици да помагат в някои области за увеличаване на приходите. Разбира се, тези неща много сериозно ще се разследват и ще разберем истината. Вярно е, че когато тръгнаха ваксините още през 2020 г. лично аз бях учуден и споделих с нашето общество някои неща - че повечето ваксини се акцентират върху т.н. антиген на шипа, който обаче е доста изменчив. А това предполага много различни варианти на една и съща ваксина, което е малко тревожещо.

Но все пак да си спомним, че през 2020 г. вирусът беше много опасен, убийствен. И не случайно през есента на 2021 г. бяхме на първо място по смъртност. Това са неща, които нашето общество трябва много сериозно да анализира, защото то говори за големи пропуски в системата на здравеопазването. И за факта, че дори животът на хората се поставя в риск с говорене, чиято цел е получаване на политически дивиденти".

"Знаете колко хора тръгнаха да критикуват, да атакуват. А когато получиха възможност те да свършат някаква работа, видяхте какво стана с "правилно управляваната" епидемия и с "намалената" смъртност, като месеци наред бяхме с най-голямата смъртност.

#Тодор Кантарджиев #проф. Тодор Кантарджиев #ккоронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай