Ако не приемем нужните закони, второто плащане по плана за възстановяване няма да дойде

Ако не приемем нужните закони, второто плащане по плана за възстановяване няма да дойде
A A+ A++ A

Първата сума по плана за възстановяване ще дойде в следващите седмици. България е изпълнила всичко необходими, изпратени са всички документи.

Това увери вицепремиерът Атанас Пеканов по БНТ. Той обаче предупреди, че ако не се приемат необходимите законопроекти, второто плащане няма да дойде. Законите трябва да се приемат до края на годината.

Според него референдум за еврото би било грешно решение. Времето за анализи отдавна е минало и България трябва да се съсредоточи върху конкретни действия за влизане на страната ни в еврозоната.

"Във времена на турбуленции имаме нужда от успокояване на пазарите. За служебното правителство не е много ясно как да вземе отношение относно бюджет 2023, това е работа на партиите. Ние като служебен кабинет имаме правомощията да продължим вече стартиралите процеси, но нямаме правомощията да режем един или друг сектор или да задаваме повече средства за някой сектор", отбеляза Атанас Пеканов.

Заложените политики по доходите - преизчисляването на пенсиите, увеличаването на възнагражденията на администрацията, отпускането на помощи за бизнеса и домакинствата, ще продължат и през следващата година, ако парламентът приеме удължаване на действието на настоящия бюджет, подчерта Пеканов.

Той обаче предупреди партиите да не раздуват разходите извън заложените от финансовото министерство параметри заради предизборни цели, тъй като ще скочи дефицитът.

#атанас пеканов #евросредства #транш

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"