Експерти съветват! Замразявайте хляба! Ето защо

Експерти съветват! Замразявайте хляба! Ето защо
Pixabay
A A+ A++ A

Замразяването променя структурата на нишестето, на което са богати всички видове хляб, както и други популярни продукти. Замразяването и след това размразяването помага да направите тези храни по-здравословни, твърдят експерти.

„Когато хлябът е замразен, се образува така нареченото устойчиво нишесте, което не води до захарна „експлозия“ в тялото“, казва в интервю за радио Sputnik Сергей Малоземов, автор и водещ на програмата Live Food, цитиран от "Труд".

Картофите и оризът също харесват студа - в тях, когато се охладят, се случва същата трансформация на нишестето в устойчива форма. "Можете просто да сварите ориза и да го поставите в хладилника. На следващия ден, като го затоплите, той ще бъде по-полезен от прясно сварения", обяснява специалистът и добавя, че същият "трик" може да се направи и с картофите.

Сергей Малоземов припомня, че наднорменото телесно тегло често показва състояние на предиабет, когато трябва да внимавате с храни, които повишават кръвната захар. „И тук нишестето е на първо място, защото го прави много бързо“, подчертава водещият.

Преди време диетологът, доктор на медицинските науки, проф. Алексей Ковалков обясни как да ядем пържени картофи и да не напълняваме. "Картофите трябва да се нарежат и да се оставят във вода за една нощ. И да се изпържат на следващия ден. Почти цялото нишесте (80%) отива във водата за една нощ", отбеляза специалистът.

#хляб #нишесте #замразени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »