Иван Гешев: Нямам амбиции да влизам в политиката

Иван Гешев: Нямам амбиции да влизам в политиката
стоп кадър/архив
A A+ A++ A

В най-скоро време разследването за кюлчетата и кой е снимал Бойко Борисов в спалнята му, докато спи, ще бъде приключено и българската общественост ще бъде уведомена, както и европейската прокуратура, посочи главният прокурор

България е парламентарна република с парламентарно управление. Съдебната власт е независима. Медиите сте четвъртата власт, но не смятам за уместно да отговарям на политически въпроси, а на въпросите, които засягат моята компетентност.

С тази уговорка започна първото интервю на главния прокурор за Би Ти Ви, откакто той е на поста.

Водещата Мария Цънцарова уточни, че го кани от 3 години и той за първи път приема.

Дали чува, че му искат оставката, докато други му се радват, попита първо тя.

Аз чувам това, което чувате и вие. Кой ми иска оставката, отговори с въпрос Гешев.

Тази форма на диалог, при която двамата взаимно си задаваха въпроси, продължи по време на цялото интервю.

Главният прокурор разказа, че в събота е имал среща с трима души, които след 9 септември са били осъдени на разстрел - по думите му невинни жертви на репресивния комунистически апарат.

Те ме подкрепиха в моите усилия. Светли хора, не се оплакват, а задават въпроса какво направихме с държавата си, обясни Гешев.

Няколко пъти той повтори, отговаряйки на въпроса за исканата му оставка, че жертвите на комунизма го подкрепят, докато да напусне поста искат децата и внуците на комунистическата номенклатура.

На въпрос на водещата къде е сгрешил, Гешев отговори, че едва ли е допуснал само една грешка.

Съществената грешка е да мислиш, че можеш да промениш случващото се в страната към по-добро. Още я допускам, каза той.

Категоричен е, че не прокуратурата е започнала войната между институциите: "Ние почнахме война с престъпността, за първи път бяха повдигнати обвинения на членове на властта".

Българската прокуратура се ръководи от закона, това е моята разделителна линия. Решенията си взимам на базата на морала, единствената цел на прокуратурата е спазването на закона. Никой няма да бъде покровителстван, няма да позволя политиците да въздействат на независимата съдебна система, заяви още Гешев.

По повод акцията на държавното обвинение в президентството, при която бяха задържани съветници на президента, за пореден път Гешев обясни, че арестите за 24 часа се осъществяват от МВР и това не може да бъде вменявано на прокуратурата. Повод за въпроса бе фактът, че Пламен Узунов осъди прокуратурата за задържането си.

Според главния прокурор влизането в президентството не е било грешка, защото е с разрешения на два български съда.


Дали си говори с Румен Радев, попита водещата.

С президента се виждаме на различни събития, говорим си. В последната година има диалог, за разлика от парламента, твърди главният прокурор.

По повод делото за фалиралата КТБ Цънцарова многократно пита Гешев за инициалите Д.П. и кой стои зад тях. Тя цитира интервю на главния прокурор пред "Капитал", в което той е заявил, че тези инициали могат да означават и "Държавно предприятие".

За Делян Пеевски ли става въпрос, попита водещата, а Гешев отговори, че не може да гадае.


Източник: "24 часа"

#Иван Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"