Чешкото МВР окачи на фасадата си плакат на Путин като труп

Чешкото МВР окачи на фасадата си плакат на Путин като труп
Туитър
A A+ A++ A

На фасадата на сградата на чешкото Министерство на вътрешните работи в Прага в петък сутринта бе провесен огромен плакат с изображението на руския президент Владимир Путин в черен найлонов чувал. От двете страни на плаката са знамената на Чехия и Украйна, съобщи радио "Свобода", цитирано от "Сега".

Министърът на вътрешните работи Вит Ракушан публикува снимката в Туитър. "Ние знаем кой ни е приятел - този, който пролива кръвта си за нашата свобода. Също така знаем кой е нашият враг и няма да му позволим да открадне представата ни за патриотизъм и нашето знаме", написа министърът. Ракушан публикува и линк към видео, в което призовава да не се позволи чешкото национално знаме да стане символ на руската пета колона.

На 28 октомври Чехия чества националния си празник - Деня на Чехословакия. Чехословашката република е провъзгласена на 28 октомври 1918 г. след поражението на Австро-Унгария в Първата световна война. В Прага в петък се проведе антиправителствен митинг за чиято организация властите обвиняват структури, свързани с Русия. Според полицията в демонстрацията са участвали десетки хиляди.

Сред исканията на движение "Чехия на първо място" освен оставката на правителството е и отказ да се помага на Украйна и да се преговаря с Русия за евтин газ. Движението, което обединява крайнодесни и крайнолеви политици и активисти, проведе досега два такива митинга в Прага. Критиците на движението го обвиняват в търговия със страхове, а на 30 октомври в Прага ще има митинг за солидарност с Украйна.

Противниците на властта се определят като патриоти и активно използват чешкото национално знаме.

#плакат #Валдимир Путин #труп #Чехия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"