Заради кризата: Европейски студенти се връщат да живеят при родителите си

Заради кризата: Европейски студенти се връщат да живеят при родителите си
Pixabay
A A+ A++ A

Все повече студенти в Европа се връщат да живеят при родителите си заради невъзможност да плащат жилищата си или поради липса на такива. Инфлацията, високите цени на енергията и растящият брой желаещи да учат в чужбина предизвикаха своеобразна жилищна криза. Къде и как живеят младите европейци? Отговора на този въпрос потърси кореспондентът на NOVA Петя Желева.

По данни на Евростат, студентските наеми в Европа са скочили с 1,7% през второто тримесечие на 2022 г. Най-скъпо е в Париж, почти два пъти по-ниски на квадратен метър са цените на квартирите в Брюксел, а рекордно увеличение - с 16 % за година, се отчита в Австрия.

Желаещите да учат в Париж трябва да разполагат с поне 1300 евро на месец, което е малко над минималната работна заплата за страната. Около 800 евро от тях трябва се отделят за наем на студио. На мнозина учащи във френската столица им се налага и да работят, за да продължат образованието си.

Германия пък е европейската държава, осигуряваща най-високи социални стипендии на своите студенти – до 14 000 евро на година.

Една от най-предпочитаните страни за обучение сред младите на Стария континент е Нидерландия.


#Евростат #криза #европейци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"