"Независимо за кой мандат": Петков покани Борисов на преговори в парламента

"Независимо за кой мандат": Петков покани Борисов на преговори в парламента
стоп кадър/БНТ - архив
A A+ A++ A

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков поиска лидерски преговори с Бойко Борисов. Неговото желание е те да са в парламента и да бъдат излъчвани, заяви Петков пред "Дарик". Според него те са важни заради политики, по които с ГЕРБ може да се работи заедно. Въпреки това подчерта, че "Продължаваме промяната" няма да подкрепи партията на Борисов при опита за реализация на първия мандат за съставяне на правителство.

"Всеки лидер има отговорността да поведе преговори за политики. Би било много смислено за ГЕРБ при разговори за първия, втория или третия мандат Бойко Борисов да влезе в парламента. При условие, че тези преговори са прозрачни, излъчвани от камери, ще говорим с него. Трябва да можем да говорим за политиките, които трябва заедно да проведем, въпреки всички различия", заяви Петков.

При такива преговори в рамките на първия мандат Петков каза, че ще съобщи на ГЕРБ за кои приоритети може да разчита на "Продължаваме промяната".

"Знаете ли какъв лукс щеше да е за мен като премиер, ако знаех по кои политики биха ме подкрепили ГЕРБ в началото на мандата ми? Готови сме сега да им дадем тази яснота", каза Петков.

След обявяването на изборните резултати Борисов призова партийните лидери да се отдръпнат, макар само няколко дни преди това да бе поискал именно те поемат отговорността и да участват в правителство. Той организира контактна група от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, която да преговаря от името на партията. На поканата се отзоваха ДПС и "Български възход", а в течение на процеса Плевнелиев съобщи, че разговорите не са за правителство и не представлява никоя политическа сила.

Борисов вече не се отзова на покана от Петков за преговори в Народното събрание в проблемната ситуация с избора на председател на парламента. Петков искаше да дебатира с него и в хода на предизборната кампания, но тогава Борисов отказа поканата, тъй като Петков и Асен Василев поръчали незаконния му арест. В рамките на кампанията лидерите на "Продължаваме промяната" призоваваха Борисов да се оттегли, по възможност в чужбина. Той пък ги обвини за финансовото състояние на държавата, но в същото време на няколко пъти им предлагаше взаимното ѝ управление.

Днес Петков заяви, че ако "Продължаваме промяната" получи втория мандат за правителство, ще започне публични разговори за политики с партиите. Призова обаче да не се избързва и първо да се види какъв е планът на ГЕРБ за правителство. В хода на процедурата преди връчването на първия мандат президентът Румен Радев покани "Продължаваме промяната" на консултации в понеделник (31 октомври). Петков заяви, че партията ще отиде с открит коз при него.

"Ще се опитваме да връщаме темата за бюджета, той трябва да бъде вкаран преди края на ноември, ще върнем дискусията как може този парламент и служебното правителство да работят заедно следващия месец, очаквайте в понеделник да върнем дискусията за бюджета и шестнайсетте политики", каза Петков.

Възможни са служебни председатели на проблемните комисии

Той коментира и казуса с отложения избор на трима председатели на постоянни комисии. Прогнозира, че най-вероятно за спортната комисия ще бъде назначен служебен председател. Тя бе предложена на "Продължаваме промяната" след отказ за петте пожелани от формацията. След постигнато съгласие, на следващия ден ДПС се е отметнала. Това стана повод Радостин Василев да заяви, че е имало обаждане от президентството, а държавният глава Румен Радев да отвърне, че това са евтини интриги.

За комисията по земеделие Петков заяви, че на среща на парламентарната група във вторник ще се реши дали да бъде издигнат друг кандидат вместо Иван Христанов, който не бе подкрепен от ГЕРБ и ДПС и кандидатурата му бе гласувана отделно от тази на членовете на комисията. Петков допусна да бъде назначен служебен председател и на тази комисия.

"Казаха ни, че комисията за земеделие е наша, да сложим който искаме. Слагаме човека, който спря отровните зеленчуци и плодове от ГКПП Капитан Андреево и казват "предложете всеки друг, освен него". Разбирам все повече, че голяма част от политическите фигури в този парламент имат много зависимостти, които не им позволяват да правят тези свободни решения", допълни още Петков, цитиран от "Дневник".


#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"