Гълъб Донев за жп Коридор VIII: Да изградим директни пътища

Гълъб Донев за жп Коридор VIII: Да изградим директни пътища
NOVA
A A+ A++ A

„Коридор номер №8 е бил въжделение на редица поколения от двете страни на границата. Направелнието София-Скопие-Тирана-Дурас трябва да бъде приоритет за Западни Балкани.”. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев при официалното откриване на източната част от международния транспортен Коридор 8.

Служебният премиер на България Гълъб Донев заедно с македонския си колега Димитър Ковачевски присъстват на началото на изграждането на жп линията между Куманово и Крива Паланка, съобщи "Нова телевизия".

„Последиците от войната в Украйна разкриват едно от най-уязвимите места в нашия регион – неразвитата, даже липсваща инфраструктура. В условията на продоволствена криза е нужно да си осигурим директни пътища за алтернативни доставки”, каза премиерът на България.

Той изтъкна колко важна е инфраструктурата за развитие на нашия регион. „За първи път в историята на България и Северна Македония се очаква в края на годината търговският обмен да е над 1 млрд. евро. Представете си какъв би бил обмена, ако имаше развита инфраструктура. Интересът за бизнеса е очевиден”, каза служебният премиер.

Целта на този коридор е да свърже по железопътен път Черно и Адриатическо море. Връзката трябва да бъде изградена между София-Скопие-Дуръс и Тирана.

Церемонията идва само ден преди в Благоевград да бъде учреден македонският клуб, който е предвидено да носи името на поета Никола Вапцаров.

#Гълъб Донев #жп Коридор VIII

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"