Военната помощ за Украйна - не е помощ за война, а за защита

Военната помощ за Украйна - не е помощ за война, а за защита
A A+ A++ A

"Печеливши са държавите, които предоставят на Украйна съветски танкове, защото срещу стари танкове получават ново съвременно въоръжение. Тук ние пропускаме голям шанс".

Това каза пред БНР Александър Велев, журналист, бивш кореспондент на БНР в Берлин.

И подчерта, че военната помощ не е помощ за война, а помощ за защита.

"Важно е Украйна да има нужда от помощ за противовъздушна отбрана". Според него служебното правителство също се въздържа от ход в тази посока.

"Украйна има нужда от съвременни въоръжения, но тя все още отстъпва значително на класическата огнева мощ на Русия. Можем много, за да помогнем на Украйна да балансира този свой недостатък на огнева мощ. България най-много може да помогне с боеприпаси".

С коментар по темата в предаването "Събота 150" се включи и проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната:

"Германия извади от складовете въоръжение от бившата армия на ГДР, държани до момента за тежки условия в мащабна война. Сега Германия предоставя стотици, хиляди бройки на преносимите зенитно-ракетни комплекси "Стрела", с каквито разполагаме и ние и те са в същото състояние като в Германия. Тези комплекси могат да се използват удачно срещу иранските дронове... Имаме запаси от боеприпаси, които стоят по складовете, и те трябва да бъдат изразходвани, иначе ще бъдат унищожени. Сега е моментът да се помогне - хем да се освободим от това въоръжение, хем да запишем червена точка".

#Тодор Тагарев #Александър Велев #оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"