Софиянски: Обикновеният човек ще понесе удара, ако въведем еврото сега

Софиянски: Обикновеният човек ще понесе удара, ако въведем еврото сега
стоп кадър/БНТ - архив
A A+ A++ A

Решение за въвеждане на еврото изобщо не е необходимо. Ние ще въведем еврото и то няма алтернатива. България е поела този ангажимент с влизането си в ЕС.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

Стопанското изкуство е да уцелиш момента, който е благоприятен за икономиката, за финансовата система и за обикновения човек. Влизането в парламента на едно такова решение веднага политизира въпроса. А въпросът е експертен – кога да влезем в Еврозоната.

Финансовата система и БНБ имат интерес да въведем еврото, най-малкото защото се облекчава логистиката на оперирането на тази система. Бизнесът до известна степен има интерес. Особено този, който е базиран на търговия с евро. Остава обикновеният човек. Левът все още играе ролята на буфер въпреки фиксирания курс. Представете си един пенсионер с пенсия от 400-500 лв. С колко евро го вкарваш в еврозоната?
Какво се случи във всички страни, които въведоха еврото. Да видим Германия – там също беше 1 към 2. Цените се изравниха. Това, което струваше една марка отиде на едно евро. Обикновеният човек ще понесе удара, ако въведем еврото днес. Защото цените ще започнат много по-бързо да се изравняват с европейските, ще загубим този буфер – левът, а доходите няма да имат това темпо, защото го няма ресурса.

Моментът да се влезе в Еврозоната е когато има реален икономически растеж.

Миля, че няма да можем да изпълним критериите за 2024 г. заради високите инфлационни темпове и мисля, че няма да можем да удържим бюджетния дефицит.


#Стефан Софиянски #евро #единна валута

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"